Dobri rezultati GEFCO grupe u 2017. godini

Grupa GEFCO je u prošloj godini ostvarila prihod od 4,4 mlrd EUR, što je povećanje od 5,1% u odnosu na 4,2 mlrd EUR u 2016. godini, dok je EBITDA povećana za 16% na 201 mil EUR.

Luc Nadal, predsednik Uprave Grupe GEFCO, je izjavio da je za tu grupu 2017. bila još jedna snažna godina s napretkom u prihodu i profitabilnosti.

– Naša strategija nastavlja da donosi rast, što se i vidi u povećanju prihoda u segmentu Market Clients za više od 8%. Naš program operativne izvrsnosti, započet u 2014. godini, ostvario je značajne promene u neprofitabilnim divizijama i došao do prekretnice u 2017. godini vraćanjem profitabilnosti u obe naše divizije Overland i Freight Fowarding – rekao je Nadal.

Snažan rast prodaje u segmentu Market Clients

Atraktivna ponuda usluga Grupe GEFCO donela je stabilnu dobit u svim divizijama, pri čemu najveći rast beleži segment Market Clients (segment klijenata koji nisu deo istorijskih i stalnih grupa klijenata Grupe PSA i „General Motors„-a). Grupa je ostvarila povećanje tih prihoda od 8,1% zahvaljujući značajnim ugovorima u okviru automobilske industrije s kompanijama „Jaguar-Land Rover“, „Volkswagen“, „Tesla“, „Audi“, „Volvo“, „Renault-Nissan“, a tu su i „Carglass te London Electric Vehicles“.

Grupa je nastavila i sa snažnim širenjem izvan automobilske industrije s novim ugovorima s klijentima u prehrambenoj, maloprodajnoj i modnoj industriji („Amazon“, „Baron de Rotschild“, „Kiabi“, „LC Waikiki“ i „L’Oréal“), energetici („Gazprom Neft“), avioindustriji („Safran“), industrijskoj proizvodnji („Severstal“), te prirodnim naukama i zdravstvu („Fresenius“, „Procter and Gamble“), koji su prepoznali jedinstvene veštine i sposobnosti organizacije.

Prihodi klijenata iz neautomobilskog segmenta sad predstavljaju više od jedne trećine prihoda Grupe koji nisu vezani uz Grupu PSA.

Planovi za unapređenje divizija koji donose uspeh

U dugoročnoj strategiji unapređenja poslovanja Grupe 2017. godina predstavlja prekretnicu u okviru koje je vraćena profitabilnost u divizijama Overland i Freight Forwarding. Obe divizije su poslovale ispod svojih mogućnosti do 2013. godine i dolaska nove uprave, nakon čega su svake godine povećavale marže usled neprestane predanosti Grupe u ostvarenju poslovne izvrsnosti.

Naglasak je stavljen na strogo definisane ključne pokazatelje uspešnosti, izvrsnost u poslovanju, globalno delovanje, porast inovacija, te jačanje interne komunikacije i razmene iskustava i najboljih praksi.

Snažnija integracija s klijentima omogućava kompaniji pružanje specifičnih i prilagođenih usluga u odnosu na konkurenciju, što obuhvata povećanje efikasnosti i stvaranje dodane vrednosti kroz kombinaciju logističkih usluga, industrijskih operacija i kontrole materijala.

Usresređenost na inovacije

U prošloj godini je zabeležen snažan uzlet u strategiji GEFCO-a usmerenoj na inovacije. Stav kompanije je da se  predvide promene, a ne da se odgovara na njih. U skladu s tim, GEFCO je ove godine širom organizacije primenio inicijative u području inovacija i ustanovio Innovation Lab (Laboratorij za inovacije) usmeren isključivo na podsticanje, istraživanje i razvoj internih ideja.

GEFCO će ostati usresređen i na svoj pristup „testiraj i nauči“ u istraživanju novih relevantnih tehnologija koje se javljaju na tržištu kako bi odredio mogu li pomoći klijentima i povećati efikasnost u poslovanju. U toku su pilot-projekti u velikom broju procesa, uključujući analizu podataka (s tehnologijama Internet stvari, Big Data, Blockchain i korištenjem veštačke inteligencije), meta-platforme i robotizaciju u proizvodnji. Ti pilot-projekti su doneli značajan napredak koji obuhvata uređaje za praćenje niske frekvencije, primenu veštačke inteligencije u procesu optimizacije ruta i tokova robe, projekte s tehnologijom Blockchain za sigurnost i digitalizaciju administrativnih procesa te korištenje robota za manipulaciju automobilima.

Uz to, kompanija je ove godine formalizovala partnerstvo s nekoliko inkubatora i akceleratora, uključujući nedavno pokrenutu saradnju s „Techstars„-om, u cilju istraživanja dugoročnih promena koje čekaju industriju.

Podeli na društvenim mrežama:

Slične teme...

GEFCO Adria: Prihod u 2017. porastao 9% S prihodom od 4,4 mlrd EUR u prošloj godini, Grupa GEFCO evropski je lider u automobilskoj logistici te se nalazi među prvih deset globalnih partnera ...
(FOTO) Zapošljavanje saobraćajnih inženjera –... Kako bi se studenti motivisali i upoznali sa radom kompanija koje posluju u oblasti logistike, transporta i informaciono-komunikacionih tehnologija, S...
Vi ste izabrali – Ovo su najčitaniji tekstovi u 20... Još jedna godina je iza nas. Konsultovali smo statistiku i analizirali koje su to teme obeležile 2017. godinu. Priče  su raznolike, najviše njih su u ...
GEFCO udružuje poslovnice u Sloveniji i Hrvatskoj GEFCO, globalni igrač u industrijskoj logistici i evropski lider u automobilskoj logistici, najavio je udruživanje svojih organizacijskih struktura na...
Vi ste izabrali – Vesti koje su obeležile 2016. go... Godina iza nas donela je malo bolju privrednu aktivnost, prikazanu kroz veći obim  uvoza i izvoza,  najavu velikih infrastrukturnih projekata, zatim n...
Krenuli prvi kamioni – Logistička kompanija... Logistička kompanija GEFCO, koja ostvaruje godišnji promet veći od 4 mlrd EUR, posluje u 150 zemalja i ima 12.000 zaposlenih, počela je da radi u Srbi...
Stiže logistički gigant – Francuska grupa &#... Vodeća globalna kompanija u industrijskoj logistici i evropski líder u auto logistici, "Gefco" grupa, počeće da radi u Srbiji u aprilu 2016. godine, s...