Aleksandar Sibinov, organizator Transport and Traffic Business Days – Zapošljavanje saobraćajnih inženjera

Sajam „Transport and Traffic Business Days“ predstavlja tradicionalno okupljanje studenata Saobraćajnog i srodnih fakulteta  i predstavnika renomiranih kompanija. Ovogodišnji sajam će trajati dva dana, 21. i 22. marta, gde će se pružiti mogućnost studentima da se bolje upoznaju sa kompanijama koje su vodeće u oblastima saobraćaja, telekomunikacija, logistike. Sajam se održava u zgradi Saobraćajnog fakulteta u Beogradu.

Aleksandar Sibinov, student i jedan od organizatora ovog skupa, u intervjuu za PlutonLogistics, kaže da ovaj sajam već godinama beleži dobre rezultate. Kako navodi, na zavodu za zapošljavanje gotovo i da nema saobraćajnih inženjera, a ove godine će potencijalnim poslodavcima biti ponuđeno oko 300 biografija.

PL: Kakva je perspektiva za zapošljavanje mladih saobraćajnih inženjera u Srbiji?

– Može se sa sigurnošću reći da je saobraćajna struka u Srbiji, kao i u celom svetu veoma perspektivna. Imamo priliku da čitamo razne predikcije kako će se potreba za transportom u narednim decenijama znatno povećati, ali jedan podatak koji je rezultat istraživanja najpoznatijih akademika istraživača ohrabruje. Konkretno, očekivanja su da će tražnja za transportom u narednih 20 godina da se udvostruči, a u narednih 50 da se utrostruči. Što govori da u budućnosti saobraćajni inženjeri ne bi trebalo da brinu za posao.

PL: Koji su izazovi sa kojima se saobraćajni inženjeri susreću po završetku studija?

– Definitivno mi iz saobraćajne struke, kao i ostale kolege sa fakulteta iz tehničke grupacije, smatramo da nam po završetka studija nedostaju praktično znanje i veštine, ali jednostavno visokoškolski sistem u našoj državi je takav. Zbog toga nam je na početku profesionalnih karijera potrebno možda malo više vremena i truda da „naučimo posao“.

PL: Kakvi su odjeci prošlogodišnjeg sajma? Da li ste menjali koncepciju ove godine?

– Neverovatna energija je uložena u TTBD2017, sajam je pomeren na viši nivo i sada ne smemo da stanemo. Zaista mnogo pohvala smo dobili od predstavnika kompanija. Da to nisu bile samo reči, dokaz je TTBD2018 čija lista učesnika se vrlo malo razlikuje od prošlogodišnje. Takođe nastavili smo rastući trend broja kompanija učesnica. Što se tiče koncepta sajma, suština je ista, studenti imaju sjajnu priliku da se upoznaju sa vodećim kompanijama iz saobraćajne struke i da se oprobaju u radionicama studije slučaja i simulacije razgovora za posao, dok sa druge strane kompanije imaju zadovoljstvo da odaberu najbolje mlade stučnjake, buduće inženjere saobraćaja.

PL: Koje će biti vodeće teme ovogodišnjeg sajma?

– Svake godine ispunimo cilj da temama obuhvatimo sve oblasti koje se izučavaju na Saobraćajnom fakultetu, odnosno da studenti svih smerova mogu da sebe pronađu u nekoj temi. Ipak ove godine preovlađuju kompanije iz sfere logistike, tako da očekujemo da se koleginice i kolege sa smera logistika koji je inače i najmasovniji, pokažu u dobro svetlu.

PL: Koliko biografija pristiže u vašu bazu tokom sajma? Kako su studenti zadovoljni saradnjom sa kompanijama koje učestvuju na sajmu?

– Prošle godine je baza sadržala oko 300 CV-ja, koji su bili na raspolaganju kompanijama na period od godinu dana. Nadamo se da će i baza zadržati rastući trend. Ako generalizujemo, inženjeri su po nepisanom pravilu malo zatvoreniji tip ljudi, pa je jedna od ideja sajma, da se studenti otvore prema kompanijama, upoznaju, razgovaraju, učestvuju u radionicama. Kada dođe do saradnje, bez izuzetka, budu zadovoljni i studenti, kao i kompanije studentima.

PL: Šta novo mogu da nauče tokom sajma? Koje veštine mogu steći?

– Tokom drugog dana sajma se održavaju već pomenute radionice studija slučaja i simulacija razgovora za posao. Dakle, sam proces izrade rešenja studije koja uvek predstavlja konkretan primer poslovnih zadataka koje nas čekaju kada se zaposlimo je nešto novo za studente. Takođe jako bitan proces sa kojim je susrećemo kroz celu karijeru je razgovor za posao, sjajna prilika da studenti kroz simulaciju vide kako to izgleda u realnosti sa predstavnicima kompanija koji će ih sutra možda stvarno intervijuisati.

PL: Koliko studenata dobije posao?

– Tokom perioda od godinu dana koliko kompanije imaju pravo da koriste CV bazu, tačnije od TTBD2017 do danas praksu, zaposlenje nakon odrađene prakse ili posao odmah je dobilo više od 50 studenata.

PL: Koliko u proseku studenata Saobraćajnog fakulteta diplomira godišnje? Koliko dugo traže posao posle studija?

– Uzimajući u obzir to da je Saobraćajni fakultet jedan od težih na Univerzitetu u Beogradu, prosek studenata diplomaca varira između 100 i 150 godišnje. Činjenica je da na birou rada gotovo i nema inženjera saobraćaja. To  ukazuje na ponudu i tražnju poslova. Takođe, poznavajući starije kolege, praktično svi se zaposle u struci čim završe Saobraćajni fakultet u Beogradu.

PL: Zbog čega si se ti odlučio za Saobraćajni fakultet? Kakvi su tvoji planovi za razvoj karijere?

– Kada sam završio srednju tehničku PTT školu, nisam puno razmišljao gde ću nastaviti studije, kao i u srednjoj školi i na Saobraćajnom fakultetu sam na smeru telekomunikacije. Internet poslovanje i Internet marketing su neke od oblasti čime se konkretno bavim, ali mi je želja da se u budućnosti oprobam kao preduzetnik.