Otvoren „Lidl“ logistički centar u Novoj Pazovi

„Lidl“ logistički centar je zvanično otvoren. Prostire se na 45.000 m2 i ima 30.000 paletnih mesta. Jedan je od najvećih logističkih centara u ovom delu Evrope i jedini u Srbiji koji ima LEED GOLD sertifikat.

Podeljen je u pet temperaturnih zona, a gradile su ga isključivo domaće kompanije, njih 50, po internacionalnim standardima zelene gradnje.

Posebnim tehnologijama ovde je smanjena upotreba energije za 32%, a potrošnja vode za 20%.

Logistički centar „Lidl“-a vodi računa i o pravilnom zbrinjavanju otpada. Prvi put u Srbiji čak 1.800 kvadrata industrijskog poda izvedeno je bez prekida u betoniranju.

Moderne tehnologije i optimizovani procesi obezbediće efikasnost poslovanja, što je već isprobano na 30 tržišta na kojima „Lidl“ posluje. Pripreme za otvaranje Logističkog centra podrazumevale su i obuku i razvoj dela zaposlenih u inostranstvu. Iz ovog centra, roba će se isporučivati prodavnicama svakoga dana. Proizvodi će biti sveži, a zalihe dovoljne.

Ovaj objekat ima 120 rampi za utovar i može da snabdeva čak 100 prodavnica.

„Lidl“, inače, u svetu svakodnevno usluži oko 10 miliona kupaca u više od 10.000 prodavnica, a proizvodi se skladište u preko 150 logističkih centara. U Srbiji sada ima oko 500 zaposlenih, a u toku je selekcija za 1.000 prodavaca u velikom broju gradova širom zemlje.

DETALJI LIDL DISTRIBUTIVNOG CENTRA

LOKACIJA

• Lidl Logistički centar nalazi se u Novoj Pazovi, na adresi Prva južna radna 3, na svega 30 kilometara od Beograda.

GRADNJA

• Na projektu izgradnje poštovani su internacionalni standardi, a projekat su izvele isključivo domaće kompanije (projektantske, nadzorne i izvođačke firme). Bilo je angažovano 50 domaćih podizvođača.

KAPACITET

• Površina Logističkog centra je više od 45 hiljada kvadratnih metara sa 30.000 paletnih mesta.
• Prostor je podeljen u 5 temperaturnih zona, gde se roba razdvaja prema karakteristikama, pa tako, osim komore za smrznutu robu, postoji posebna zona gde se na +18C čuvaju svi proizvodi koji u sebi sadrže čokoladu.

LEED GOLD SERTIFIKAT
• Logistički centar Lidla Srbija je po svojoj površini jedan od najvećih objekata u jugoistočnoj Evropi sa LEED Gold sertifikatom (Leadership in Energy and Environmental Design), jednim od najznačajnih programa sertifikacije zelene gradnje. To znači da su prilikom gradnje poštovani principi održivosti – efikasna upotreba vode, smanjenje otpada kao i korišćenje održivih građevinskih materijala. Ušteda energije na ovom Logističkom centru u odnosu na standardne objekte ovog formata iznosi 32%; potrošnja vode, upotrebom posebne vrste slavina i tuševa, smanjuje se za 20%, a koristi se i sistem kišne kanalizacije.
• Takođe, ovo je prvi i jedini Logistički centar sa LEED Gold sertifikatom u Srbiji.

SPECIFIČNOSTI
• Roba će se iz Lidl Logističkog centra isporučivati prodavnicama svakog dana, što za rezultat ima svežinu proizvoda, dovoljne zalihe na policama i robu u roku trajanja za potrošača.
• Konstantno se prati temperatura proizvoda i tokom transporta, uz pomoć hladnjača sa više temperaturnih režima, što omogućava da u Lidl prodavnice stiže roba pod istim režimom pod kojim je čuvana u Logističkom centru.
• Posebni boksevi omogućavaju prevoz hlađene i smrznute robe pod temperaturnim režimom, čak i kamionima koji nemaju sopstveni sistem hlađenja. Ovi boksevi drže temperaturu i do 24 sata.
• Lidl kompletno vodi računa o pravilnom zbrinjavanju otpada. Sav ambalažni otpad koji se prikupi u Logističkom centru i u prodavnicama, razvrstava se u posebnoj zoni za reciklažu.
• Industrijski pod – prvi put u Srbiji uspešno izveden na način da na celini od čak 1.800m2 nema prekida u betoniranju. Poređenja radi, standardna površina za izvođenje je 40m2.

PROCESI RADA I EFIKASNOST
• Efikasnost se postiže kombinacijom modernih tehnologija i optimizovanih procesa, već isprobanoj na 30 tržišta na kojima Lidl posluje.
• Kompletno poslovanje podržano je od strane najsavremenijeg sistema SAP.
• Efikasno komisioniranje robe vrši se uz pomoć pick by voice automatizovanog sistema, koji ima preciznost upravljanja i do 99%.
• Moderna komisiona vozila olakšavaju upravljanje teretom.

ZAPOSLENI
• Otvaranjem Logističkog centra, otvara se i 180 novih radnih mesta. Lidl zaposlenima u ovom modernom prostoru pruža dobre uslove za rad (dnevno svetlo, provetravanje), adekvatnu naknadu i srdačnu atmosferu, a uz pomoć elektronske evidencije radnog vremena svaki minut rada se plaća.
• Temeljne pripreme za otvaranje Logističkog centra podrazumevale su obuku i razvoj dela zaposlenih u inostranstvu.

Podeli na društvenim mrežama:

Slične teme...

Za izgradnju intermodalnog terminala u Batajnici z... Dvanaest firmi iz zemlje i inostranstva zainteresovano je da učestvuje na tenderu za izgradnju Intermodalnog terminala u Batajnici. Pre3dstavnici f...
„Lidl“ 11. oktobra otvara 16 prodavnic... Kompanija "Lidl Srbija" počeće operativno poslovanje 11. oktobra otvaranjem 16 prodavnica u 12 gradova širom zemlje. Građani Beograda, Bora, Zrenjanin...
Nakon nedostatka vozača sada i nedostatak skladišn... Oni koji traže skladišni prostor sve češće se žale na nedostatak površina. Pri tom je prema podacima Saveznog zavoda za statistiku Nemačke broj izgrađ...
Nikola Jevtić, direktor kompanije „Alti Logi... Biti uspešan u logistici, znači da je u poslu podjednako zastupljena i ekonomska dimenzija i dimenzija etičnosti. Pravednost i fer postupanje, prema p...
„Neregelia“ pruža i uslužno skladišten... "Neregelia", kompanija "Nelt" Grupe koja posluje u Crnoj Gori, u svoj portfolio logističkih usluga uvrstila je i uslužno skladištenje. Razvoj poslovan...
Logistički centri Stara Pazova – planirana i... Na teritoriji Stare Pazove planirana je izgradnja nekoliko distributivnih i skladišnih objekata, navedeno je na internet stranici te lokalne samouprav...
Vladimir Jović, direktor lanca snadbevanja „... Maloprodajni lanac "Univerexport" krajem  septembra je  svečano otvorio distributivni centar u Novom Sadu, najveću investiciju u istoriji kompanije. P...
EFIKASNOST I GREŠKE U LOGISTICI: Uticaj trendova i... Bez obzira na to da li se radi o proizvodnji ili pružanju usluga u bilo kojoj grani industrije, savremeno tržište zahteva od kompanija konstantno prać...