I ZVANIČNO: Beograd sedište Transportne zajednice

Srbija i Evropska komisija potpisale su u Londonu sporazum kojim se potvrđuje da će sedište Transportne zajednice Zapadnog Balkana biti u Beogradu.

Dogovor je potpisan u okviru Samita o Zapadnom Balkanu koji se u 9. i 10. jula 2018. godine održao u glavnom gradu Velike Britanije, a potpisivanju je prisustvovao ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Evropska komesarka za transport Violeta Bulc napisala je na Tviteru da je ovo „još jedan važan međaš koji nas dovodi bliže potpuno funkcionalnoj transportnoj zajednici između EU i Zapadnog Balkana“ i dodala da je to „ogromno dostignuće za ceo region“.

Na potpisanom dogovoru čestitali su i evropski komesar za proširenje Johanes Han i zvaničnica Evropske komisije Henoveva Ruis Kalavera.

Han je na Tviteru napisao je „dobra vest za povezanost i saradnju na Zapadnom Balkanu, zapadnobalkanskih šest se dogovorilo o sedištu Transportne zajednice u Beogradu“.

Ruis Kalavera je u Tviter poruci čestitala na upravo potpisanom dogovoru i dodala da će EU finansirati 80% Sekretarijata Zajednice u Beogradu, da bi se „ubrzala agenda povezanosti EU-Zapadni Balkan“.

Podeli na društvenim mrežama:

Slične teme...

Savet ministara BiH prihvatio sporazum o Transport... Veće ministara BiH prihvatilo je danas sporazum o Transportnoj zajednici. Ovu vest novinarima je saopštio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnos...
Srbija podnela kandidaturu za sedište Sekretarijat... Premijerka Srbije Ana Brnabić je na sastanku predsednika vlada regiona u Draču u subotu, 26. avgusta,  rekla da je Srbija zvanično podnela kandidaturu...
Potpisan ugovor o transportnoj zajednici Zapadnog ... Samit lidera Zapadnog Balkana u Trstu, koji je organizovan u okviru Berlinskog procesa, završen je u sredu, 12. jula 2017. godine potpisivanjem ugovor...
Osnivanje transportne zajednice Jugoistočne Evrope... Sporazum o osnivanju transportne zajednice Jugoistočne Evrope bi trebalo da bude potpisan u julu na samitu Zapadnog Balkana u Trstu, izjavio je u peta...