„Aero-Ferro Benchmark“ projekat – Istraživanje aspekta avio i železničkog teretnog saobraćaja

Kompanije Ermewa, GATKS, Ecole Centrale de Lion i Technische Universitat Berlin potpisale su sporazum o saradnji na projektu „Aero-Ferro Benchmark“, u koji su uključeni nemački i francuski partneri.
Četiri partnerske kompanije žele da podstaknu slične pristupe i sveži način razmišljanja u sektoru železničkog teretnog saobraćaja. Ovo će obuhvatati i naučna istraživanja koja će upoređivati dizajn procesa, poslovne modele i bezbednost u sektoru železničkog i vazdušnog transporta, ali će i procenjivati mogućnost upotrebe najboljih praksi iz oba sektora.

– Želimo da stvorimo ambiciozan železnički sektor. Avionska industrija suočava se sa mnogim istim problemima i izazovima, ali je u prošlosti često pronalazila bolja rešenja od nas –  rekao je Piter Rejnšagen (Peter Reinshagen), generalni direktor Ermewa kompanije.

Postdiplomci i studenti na fakultetima u Lionu i Berlinu će tokom naredne tri godine istraživati različite aspekte dizajna transportnog procesa u sektorima vazdušnog i železničkog teretnog saobraćaja. Njihova istraživanja fokusiraće se na važne oblasti kao što su sigurnost, održavanje i poslovni modeli.

Koncepti istraživanja i privremeni rezultati biće predstavljeni i razmatrani sledeće godine na prvom simpozijumu koji će se održati u blizini granice između Nemačke i Francuske. U okviru projekta, planirane su i dodatne radionice.

– Sistematsko poređenje performansi vodi ka inovativnom i efikasnijem železničkom teretnom sistemu.  Železnički sektor mora da napusti svoju zonu komfora kako bi značajno povećao svoj udeo u uslugama transporta. To obuhvata ispitivanje dobijenog znanja i suočavanje sa neprijatnim činjenicama –  istakao je Johan Fejndert (Johann Feindert), izvršni direktor GATKS Rail Europe.

Izvor: railwaypro.com