InRail povezao Hrvatsku i Francusku jedinstvenom rutom – duž obale

Italijanska kompanija za prevoz tereta železnicom – InRail, realizovala je svoje najduže putovanje dosada. Reč je o vozu koju je povezao Škrljevo u Hrvatskoj i Krojcvald (Creutzwald) u severoistočnoj Francuskoj, a voz koji je nosio 20 rezervoara sa propilenom putovao je kroz tri zemlje. Ukupno 2.000 kilometara prešao je za 60 sati, saopštila je kompanija. 

Ova nova železnička usluga koristila je jedinstvenu rutu, koja je velikim delom vodila duž obale, piše railfreight.com.

Iz Hrvatske je voz u Sloveniju ušao preko Dobove, a potom u Italiju preko graničnog prelaza Villa Opicina kod Trsta. Zatim je prešao čitav italijanski sever do Ventimiglije na granici sa Francuskom. Nakon što je ušao u Francusku, putovao je uz obalu Francuske rivijere sve dok nije stigao do Miramasa blizu Marseja.

Posle toga je kompozicija promenila pravac i krenula ka severoistočnom delu Francuske, sve do Krojcvalda koji je smešten na francusko-nemačkoj granici i veoma blizu Luksemburga. Ukupno vreme prevoza bilo je 60 sati, a voz je na odredište stigao 1. jula.

InRail je železnička kompanija osnovana 2009. godine. Usmereni su na prevoz robe poput sirovina, ostataka od gvožđa, proizvoda od čelika, hemikalija, žitarica, drveta, kao i opasne materije. Aktivni su u Italiji i Sloveniji, a najveći deo njihovog poslovanja odnosi se na domaće rute u Italiji.

Povezivanje Hrvatske i severoistoka Francuske je značajna prekretnica u poslovanju.

– Oduševljeni smo rezultatom postignutim ovim vozom, kojim smo u potpunosti upravljali našim sopstvenim lokomotivama, i koji je prešao celu Italiju i Sloveniju. Sa više od 2.000 pređenih kilometara, ovo je najveća udaljenost koju je InRail dostigao do sada – komentarisao je direktor Lucio Gentile.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.