INTERMODALNI terminal Horgoš – Novo železničko čvorište za transport robe kontejnerima

Portal PlutonLogistics nedavno je objavio tekst o izgradnji intermodalnog terminala u privrednoj zoni Mali Bajmok u Subotici, gde lokalna samouprava priprema urbanističku dokumentaciju neophodnu za realizaciju projekta. Samo nekoliko dana kasnije, u evropskim stručnim medijima pojavila se nova vest o planovima za izgradnju još jednog terminala na severu naše zemlje i to na graničnom prelazu Horgoš.

Kako je navedeno na portalu RailFreight, Terminal Horgoš trebalo bi da ima četiri koloseka dužine 740 metara, a mogao bi postati nova intermodalna kapija između železničkih pruga EU i balkanskih autoputeva.

O ovom zanimljivom projektu za renomirani železnički portal govorio je Rihard Dobo, generalni direktor kompanija Dibex i Roadex Trans i – kako je naveo RailFreight – jedan od inicijatora ove ideje.

Protok robe na graničnom prelazu Horgoš je zbog različitih carinskih procedura dve zemlje komplikovan i spor, što se odražava na velike gužve, posebno u drumskom transportu, istakao je Dobo, dodavši da je i u železničkom transportu situacija slična.

– I pored nedavno otvorene železničke pruge Segedin-Horgoš-Subotica, granični prelaz Subotica jedini funkcioniše između Srbije i Mađarske i tu dnevno saobraća manje od 20 pari teretnih vozova – izjavio je Dobo i pojasnio da je to „zato što granična stanica Horgoš nije opremljena za carinjenje teretnih vozova“.

Prebacivanje poluprikolica na železnicu

Dobo objašnjava da je njihova ideja da se poveća obim transporta robe kontejnerima i poluprikolice prebace na železnicu. To je i jedan od razloga zbog kojih se ovaj stručnjak iz oblasti drumskog saobraćaja i direktor transportnih preduzeća zalaže za realizaciju jednog ovakvog projekta.

– Izgradnja intermodalnog terminala poput ovog na Horgošu pomogla bi srpskom tržištu da privuče više železničkih i intermodalnih tokova, koji će se opsluživati na jednoj lokaciji – smatra.

Železnica kao alternativa

Terminal Horgoš planiran je neposredno uz prugu Budimpešta-Beograd. Železnička industrija je dugo čekala ovu prugu jer će ona postati glavna arterija za brze vozove od Balkana do Centralne Evrope, piše RailFreight.

Dobo, međutim, ističe da je „predviđena brzina za putnički saobraćaj 200 km/h, dok će teretni saobraćaj sigurno imati ograničenja nakon završetka rekonstrukcije”.

U tom smislu, nedavno otvorena ruta Subotica-Horgoš-Segedin-Budimpešta bi mogla da postane povoljnija alternativa za prevoz tereta korišćenjem železničke linije br.140 Segedin-Budimpešta. Osim toga, terminal u Horgošu mogao bi da funkcioniše i kao glavna tranzitna stanica za vozove između Srbije i Mađarske, koja opslužuje intermodalni saobraćaj i pruža paketne carinske usluge.

Rihard Dobo, kao i predstavnik Agencije Evropske unije za železnice (European Union Agency for Railways – ERA) Kornel Nagi govoriće na događaju RailFreight Summit 2023 19-20. aprila u Varšavi o tome kako intermodalni terminal Horgoš može pomoći u povećanju železničkog saobraćaja ka/iz zemalja Zapadnog Balkana.