U Unitrag Užice stiglo osam novih Renault tegljača

S flotom od 39 Renault Trucks tegljača, u kojoj dominiraju vozila nove T generacije, Unitrag iz Užica je među najvećim i najvernijim kupcima Renault Trucks kamiona u Srbiji. Nedavno je u ovu kompaniju, koja se već duže od četvrt veka bavi međunarodnim drumskim transportom paletizovane i nepaletizovane robe klasičnim i poluprikolicama-hladnjačama i špedicijom, stiglo osam novih tegljača iz serije T.

Dugogodišnji kupac se opredelio da osam od deset tegljača iz prve serije T, nabavljenih 2015. godine, zameni novim, s motorima DTI 11 maksimalne snage 345 kW/469 KS (maks. obrtni moment 2.244 Nm pri 1.000 do 1.400 o/min), „sparenim“ s Optidriver automatizovanim menjačima s 12 stepeni za hod napred i tri stepena za hod unazad (s mogućnošću promene načina biranja stepena – automatsko/ručno) i strategijom promene „brzina“ optimizovanom za program FUEL ECO.

U specifikaciji vozila je i pomoćnik radne („nožne“) kočnice OPTIBRAKE, maksimalne snaga 300 kW pri 2. 300 o/min – kombinacija klasične motorne i kompresione kočnice preko ventila, povezana s radnom kočnicom vozila. Da bi se postigla što niža potrošnja goriva, novi tegljači su opremljeni Michelin pneumaticima nove generacije sa smanjenim otporom pri kotrljanju (XLINE ENERGY Z/D2 e) dimenzija 315/70 R22.5 i kompatibilnim sistemom senzora pritiska u pneumaticima.

Novi Unitragovi tegljači iz Renault Trucks T serije imaju takozvanu „spavajuću“, vazdušno oslonjenu kabinu, s dva kreveta (gornji preklopiv krevet može da služi i kao spremnik za stvari), a da bi posadi na dugim putovanjima bilo što komfornije, uz standardno ugrađen klima-uređaj, na spisku opreme su, recimo, i frižider za hranu i osvežavajuće napitke, LED svetla u zoni kreveta, kožom obloženo kolo upravljača s komandama tempomata i telefona podesivo po dubini i visini…

Novi T tegljači se standardno opremaju baterijama (akumulatorima) s pouzdanijom i naprednijom GEL tehnologijom od 210 Ah, 800 A, a, kako su oni na vozilima za užičkog prevoznika smešteni u zadnjem prepustu, „oslobođen“ je deo prostora za rezervoare za gorivo pa u glavni i dodatni rezervoar može da stane ukupno 1.350 litara dizela. To pažljivijim i štedljivim vozačima omogućava autonomiju i do 5.000 km.

Izvor/FOTO: kamioni.net