DP World ulazi na tržište avio kargo transporta

Kompanija DP World polako ulazi u sektor vazdušnog transporta tereta pokretanjem svog prvog avio-kargo čvorišta u Dominikanskoj Republici. DP World, čije je sedište u Dubaju, počeo je kao klasičan operater terminala u morskim lukama. Tokom poslednjih godina ova kompanija, koja upravlja i Lukom Novi Sad, transformisala se u pružaoca logističkih usluga zahvaljujući različitim akvizicijama, a sada je otvorila i avio hub na aerodromu Punta Kana.

Projekat je najavljen u martu, a operacije su počele u novembru. Karipsko ostrvo nije baš poznato kao centar logističkog sveta, ali mediji ovo ocenjuju kao ulazak Arapa na tržište vazdušnog transporta tereta. Inače, postala je skoro uobičajena praksa da se kompanije za pomorski kontejnerski transport okušaju i u avio-transportu. Tri vodeća provajdera, Maersk, MSC i CMA CGM, započeli su odgovarajuće aktivnosti na tom polju, a sada im se pridružio i DP World.

Novi multimodalni objekat na Međunarodnom aerodromu Punta Kana je izgrađen kroz sporazum između DP World i Zone slobodne trgovine Punta Kana (PCFTZ), podružnice Grupo Puntacana.

Morten Johansen, glavni operativni direktor kompanije DP World Americas, istakao je da se avio-argo čvorište na aerodromu Punta Kana može koristiti kako za pošiljke koje se transportuju teretnim letelicama, tako i za one koje putuju u spremnicima putničkih aviona.

Objekat od 10.000 kvadratnih metara obuhvataće  logistički centar sa magacinom i dodatnim objektima, kao i terminal za snabdevanje gorivom. Deo skladišnih kapaciteta je i dalje u izgradnji, a predviđeno je da bude u funkciji do polovine 2024. godine. Takođe, u toku je izgradnja radionice za održavanje, popravku i remont (MRO) aviona koja bi trebalo da počne sa radom za dve godine.

Deo logističkog centra od oko 4.000 m2 će se koristiti kao hladnjača, kako bi se omogućilo rukovanje teretom koji zahteva kontrolisanu temperaturu, poput medicinske, farmaceutske ili druge osetljive robe. Preostali prostor je namenjen za suvi teret.

Trenutno 60 do 70% tereta na ovoj lokaciji čini kvarljiva roba, pre svega voće i povrće. Osim toga, tu su i mašine, automobilska oprema… Plan je da se aktivnosti prošire i na farmaceutski, tehnološki i sektor e-trgovine.

Pored avio-kompanija, postoji i potencijal za partnerstvo sa drugim igračima u lancu snabdevanja, kao što su špediteri i zemaljski operateri.

Dominikanska Republika kao alternativno čvorište

Vlada Dominikanske Republike i Grupo Puntacana, imaju za cilj da razviju ovu karipsku zemlju u važnu logističku lokaciju. Johansen je naveo da je avio kargo čvorište deo tranzicije DP World-a od lučkog operatera u globalnog logističkog provajdera sa strategijom lanca snabdevanja kroz rešenja koje pruža od početka do kraja procesa.

Slobodne proizvodne zone u Dominikanskoj Republici već dugo funkcionišu i one uglavnom služe američkim kompanijama. Voće i povrće iz Dominikanske Republike se izvozi u SAD, Kanadu i Evropu. Cilj je da se stvori vazdušni koridor i da se uspostavi povezanost od Dominikanske Republike do SAD i Kanade, pa i Evrope i Bliskog istoka. Danas se veliki deo tereta koji dolazi iz Južne Amerike prevozi ili preko Kolumbije ili Majamija.

– Pokušavamo da pozicioniramo Dominikansku Republiku kao alternativu njima. Često se ispostavi da je tranzit tereta iz SAD  veoma skup. Ima dosta birokratije, tako da verujemo da možemo da ponudimo efikasnije rešenje – kaže Johansen.

DP World upravlja objektima u većini zemalja Južne Amerike i radi na stvaranju multimodalnih koridora. Sa novim avio-kargo čvorištem, pošiljke se mogu slati iz Punta Kane po nižoj ceni u odnosu na druge aerodrome.

Izvor: aircargonews.net
Foto: Pixabay, ilustracija