Drastično manje prevezene robe sa niškog aerodroma od početka godine

Na niškom aerodromu „Konstantin Veliki“ u prvih prvih sedam meseci ove godine prevezno je 21.013 kilograma robe, što je za 70,7 odsto manje nego u istom periodu prošle godine kada je transportovano 71.742 kilograma robe. Prema podacima objavljenim na sajtu niškog aerodroma, pistu „Konstantina Velikog“ koristilo je ukupno šest kargo aviona, što je za 40 odsto manje nego u istom periodu 2022. kada je koristilo 10 kargo aviona.

„Konstantin Veliki“ Niš je posle Aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu najveće vazdušno pristanište u Srbiji, preko koga se odvija robni transport. Opremlјen je za pretovarne i transportne manipulacije u opsluživanju savremenih putničkih i teretnih aviona. Raspolaže specifičnom aerodromskom opremom, vozilima i teretnim prikolicama za transport komadnog tereta, paleta i kontejnera i drugom opremom koja se koristi u opsluživanju.

Robno – carinski terminal za domaći i međunarodni saobraćaj u Nišu poseduje carinsko skladište kapaciteta 630 kvadratnih metara, poslovni prostor za smeštaj kargo službe, špediterskih organizacija i Uprave carina.

Kargo služba obavlјa poslove prihvata i otpreme robe u vazdušnom saobraćaju (utovar, istovar i pretovar tereta), skladištenja avio pošilјki i izrade dokumentacije. Služba je zadužena za prihvat, otpremu, pretovar i skladištenje robe i motornih vozila pod carinskim nadzorom u drumskom saobraćaju.

Za razliku od teretnog, putnički saobraćaj beleži pozitivne rezultate. Broj putnika na niškom aerodromu „Konstantin Veliki“ bio je 261.301 i veći je za 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kada je aerodrom koristilo 201.175 putnika.

U prvih sedam meseci ove godine na aerodromskoj pisti je prošlo 1.127 aviona, što je za 5,71 odsto više nego u istom periodu prošle godine. U julu je aerodrom koristilo 53.771 putnika, a istog meseca prošle godine 46.475, i ukupno je poletelo i sletelo 444 aviona, odnosno 24 aviona više nego istog meseca 2022. godine.

Izvor: Aerodromi Srbije

Foto: Pixabay/David Mark

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.