AVIO-KARGO: Nova lista 25 najboljih špeditera i promene na vrhu

Nema sumnje da je 2021. špediterima u avio-kargo sektoru donela 12 meseci velikih prihoda, profita i obime koji su dostigli nove maksimume. Istovremeno, bila je to i godina novih promena na vrhu, nakon što je Kuehne+Nagel smenio DHL na prvom mestu, piše aircargonews.net. 

Najnovija godišnja statistika konsultantske kuće Armstrong & Associates pokazuje da je Kuehne+Nagel (K+N) bio najveći svetski špediter u smislu obima u 2021, jer je zabeležio povećanje od 54,9% – na 2,2 miliona tona.

Do velikog povećanja rezultata u ovom segmentu došlo je jer je 2021. bila godina povratka, nakon izuzetno teške 2020. i pandemije korona-virusa, zbog koje je potražnja pala, a velike količine kapaciteta jednostavno – nestale sa neba. Avio-prevoznici tereta bili su prinuđeni da nađu nove načine za transport pošiljki, zbog nedostajućih putničkih letova.

Kako su ekonomije krenule da se oporavljaju nakon pandemije, počela je da raste i potražnja, dok je stanovništvo istovremeno i dalje imalo višak novca za robu, budući da su usluge i dalje trpele pandemijska ograničenja. Osim toga, došlo je i do velikog modalnog pomaka, budući da se kontejnerski transport borio sa zagušenošću u lukama i nedostatkom kontejnera.

K+N je takođe profitirao i od kupovine kompanije Apex Logistics, što mu je omogućilo značajan rast. U vreme kupovine, K+N je saopštio da je Apex beležio rezultat od oko 750.000 tona avio-tereta godišnje.

Prvih 25 kompanija na listi, kako prenosi aircargonews.com, prema poslednjem izveštaju zabeležilo je rast od 19,2% – na 18.1 miliona tona, u odnosu na prvih 25 u 2020. godini. Tome je doprineo kako ekonomski oporavak, tako i porast potražnje i kapaciteta.

Listu Top 25 airfreight forwarders 2021, prema podacima Armstrong & Associates, a koju je objavio specijalizovani portal aircargonews.com, pogledajte u nastavku:

 1. K+N
 2. DHL Supply Chain and Global Forwarding
 3. DSV
 4. DB Schenker
 5. Expeditors
 6. UPS Supply Chain Solutions
 7. Nippon Express
 8. Sinotrans
 9. Kintetsu World Express
 10. Bollore Logistics
 11. Hellmann Worldwide Logistics
 12. Kerry Logistics
 13. AWOT Global Logistics Group
 14. CEVA Logistics
 15. CTS International Logistics
 16. Yusen Logistics
 17. DACHER
 18. GEODIS
 19. Crane Worldwide Logistics
 20. C.H. Robinson
 21. NNR Global Logistics
 22. Pilot Freight Services
 23. FedEx Logistics
 24. Dimerco Express Group
 25. cargo-partner

Izvor: aircargonews.net