Isporuke DRONOM – „Roba sa neba“ stiže iz Walmart supermarketa za 30 minuta

Najveći maloprodajni lanac na svetu, američki Walmart, saopštio je da je usavršio dostavu paketa dronom i pozvao kupce da isprobaju njihovu uslugu i da puste da maramice za bebe i zaboravljene rođendanske svećice „padnu sa neba“. Isporuke dronom više nisu futuristička ideja, poručuju.

Generalni direktor Dag McMillon (Doug McMillon) najavio je da će kompanija imati mogućnost da zajedno sa svojim partnerima Wing i Zipline na ovaj način do kraja godine isporučuje robu za 75% područja Dalas-Fort Worth u Teksasu.

Praktično, Walmart će moći da na ovaj način opslužuje područje od 1,8 miliona od domaćinstava i da im obezbedi isporuku u roku od 30 minuta. Od 120.000 artikala u Supercentru, 75% ispunjava zahteve veličine i težine za isporuku dronom.

Ovo će biti prvi put da je američki maloprodajni lanac ponudio dostavu dronom ovolikom broju domaćinstava. Wing i Zipline imaju odobrenje Federalne uprave za avijaciju i već rade u Teksasu, koristeći dva velika i nekoliko manjih aerodroma na severu te američke države. Tokom poslednje dve godine, Walmart je obavio više od 20.000 isporuka dronom.

– Dostava dronom nije samo koncept budućnosti, već se dešava sada i uskoro će biti stvarnost za milione građana Teksasa – rekla je Pratiba Rajašekar (Prathibha Rajashekhar), viši potpredsednik Walmart-a u SAD za inovacije i automatizaciju.

Walmart testira isporuke dronovima u oblasti Dalas-Fort Worth još od 2021. godine, kao i Wing, koji je u vlasništvu Google-ove matične kompanije, Alphabet. Zipline i Walmart rade zajedno od 2021. godine, počevši od isporuke proizvoda za zdravlje i neke hrane sa Walmart Neighborhood Marketa u Arkanzasu.

Iz kompanije navode da redovni kupci u proseku naručuju dva puta nedeljno, a da svaki četvrti potrošač u proseku ima tri porudžbine nedeljno.

Izvor: Transport Topics

Foto: Pixabay/geralt

  • PROČITAJTE I

Pet alternativa kućnoj dostavi – Pakete isporučuju i dronovi i roboti