Obnovljena direktna avio-linija Beograd-Peking

Kineska aviokompanija Hainan Airlines uspostavila je u subotu (16. jula) direktnu liniju između Pekinga i Beograda. 

Predviđeno je da avioni na relaciji Beograd-Peking saobraćaju jednom nedeljno i to subotom. Avioni iz Pekinga će na beogradski aerodrom stizati u osam sati ujutru, a za 15 časova su predviđeni povratni letovi iz Beograda za Peking. Ova linija bila je obnovljena 2017. godine, ali su letovi obustavljeni krajem 2018. godine.

Prvi avion iz Pekinga na beogradskom aerodromu Nikola Tesla dočekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je najavio da će avio-liniju ka Kini od jeseni uspostaviti i nacionalna kompanija Air Serbia. 

Predsednik Srbije podsetio je da naša zemlja prva u regionu ima direktan let za Kinu.

– Ovo su velike stvari. Stigao je Hainan-ov avion A330-300, a od septembra ili oktobra na ovoj liniji će saobraćati i nešto manji avion kompanije Air Serbia. Mogu da najavim i još jednu liniju za Čikago.

Za prvih pet meseci u Srbiji je zabeleženo 77.000 noćenja kineskih turista, a do kraja godine očekuje ih se 200.000.

– Očekujemo da ćemo do kraja godine potpisati i sporazum o slobodnoj trgovini čime će biti otvoren prostor za dodatno unapređenje saradnje – rekao je Vučić.

Ambasadorka Kine u Beogradu Chan Bo (Čen Bo) koja je doputovala prvim letom iz Pekinga, ocenila je da će obavljanje direktne linije ka Beogradu otvoriti nove mogućnosti saradnje u svim područjima.

– Takođe, ova linija će imati pozitivnu ulogu u saradnji Kine i drugih zemlja u ovom regionu i time će biti ojačana pozicija Srbije i Beograda kao regionalnog transportnog čvorišta – naglasila je.

Izvor: RTS 

Foto: YouTube/PrintScreen