Raste potražnja za AVIO-KARGO transportom – Kapaciteti i dalje smanjeni

Globalna potražnja u oblasti avio-kargo transporta porasla je u februaru za 9% u poređenju sa nivoom pre pandemije, pokazuju podaci Međunarodne asocijacija za vazdušni transport (IATA).

Potražnja za avio-kargo uslugama ne samo da se oporavlja od situacije izazvane pandemijom korona virusa, već beleži i značajan rast. Sa tražnjom od 9% iznad nivoa pre krize, mereno u tona-kilometrima, jedan od glavnih izazova za avio-kargo sektor je pronalazak dovoljnih kapaciteta, rekao je Willie Walsh, generalni direktor IATA.

Tražnja u februaru takođe je pokazala mesečni rast u odnosu na nivo iz januara 2021. godine.

Evo šta sve pokazuju rezultati IATA:

  • Globalna potražnja (u CTK) porasla je za 9% u odnosu na februar 2019. i + 1,5% u odnosu na januar 2021. U svim regionima, osim u Latinskoj Americi, zabeležen je napredak u potražnji za avionskim prevozom u poređenju sa nivoima pre COVID-19, a Severna Amerika i Afrika su se najbolje pokazale.
  • Globalni oporavak kapaciteta, meren u raspoloživim tona-kilometrima (ACTK), zastao je usled novog smanjenja kapaciteta u putničkom saobraćaju, dok su vlade pooštravale restrikcije putovanja zbog nedavnog porasta broja slučajeva COVID-19. Kapacitet se smanjio za 14,9% u odnosu na februar 2019.
  • Dešavanja u industriji i dalje podržavaju avionski transport robe. Naime, globalni indeks menadžera nabavke (PMI) u februaru je iznosio 53,9 (rezultati iznad 50 ukazuju na rast proizvodnje u odnosu na prethodni mesec);
  • Prekidi u lancu snabdevanja i posledična kašnjenja doveli su do dugog vremena isporuke dobavljača. U takvim situacijama, proizvođači se obično okreću avionskom transportu, kako bi nadoknadili vreme izgubljeno tokom proizvodnog procesa.
  • Nivo zaliha ostaje relativno nizak u poređenju sa obimom prodaje – što takođe pokazuje da su preduzeća morala brzo da obnove zalihe, za šta je korišćen i avionski prevoz.

Kompletan izveštaj možete preuzeti OVDE. 

Izvor: iata.org.