Rekordan rast potražnje za avio-kargo transportom u 2021.

Da li su iz Međunarodne asocijacije za vazdušni transport (IATA) pogodili kada su početkom 2021. procenili da će kargo segment avio-industrije biti „svetla tačka restarta avijacije“?

Sudeći po podacima koje je IATA objavila tokom prethodnih dana, reklo bi se da se 2021. godina može opisati kao uspešno rešen izazov. Statistika pokazuje da je potražnja za avio-kargo transportom tokom 2021. godine porasla za 6,9% u poređenju sa prepandemijskom 2019, i velikih 18,7% u odnosu na 2020. Ovaj međugodišnji rast tražnje ujedno je i drugi po veličini još od 1990, kada je IATA počela da vodi ovu vrstu evidencije.

Posebno dobri rezultati zabeleženi su u decembru i IATA procenjuje da je to značajno uticalo na celokupnu godinu. Tokom tog meseca, kako se navodi, globalna potražnja bila je za 8,9% viša od nivoa iz 2019. godine.

Raspoloživi kapaciteti u 2021, izmereni u ACTK (available cargo tonne km), bili su za 10,9% manji nego u 2019. IATA navodi da ograničenja i dalje postoje zbog uskih grla u ključnim čvorištima.

Ekonomski uslovi pogodovali su rast avio-transporta robe, primera radi globalna trgovina porasla je u novembru 7,7% u odnosu na nivo pre krize, dok je globalna industrijska proizvodnja u istom periodu porasla 4%. Zatim, nivoi zaliha ostali su problematični – pa su se proizvođači okretali avionskom prevozu kako bi brzo zadovoljili rastiću potražnju; intenzitet pandemije uticao je na potražnju, budući da se mnoge hitne pošiljke prevoze avionima; cenovna konkuretnost u odnosu na pomorski kontejnerski transport bila je na dobrom nivou.

– Kargo sektor je imao sjajnu 2021. godinu. Za mnoge avio-kompanije predstavljao je vitalni izvor prihoda, jer je potražnja za prevozom putnika ostala u padu zbog ograničenja tokom pandemije. Ipak, mnoge mogućnosti za rast su propuštene usled nedostatka radne snage i ograničenja u logističkom sistemu – istakao je generalni direktor asocijacije Willie Walsh.

Takođe, kao jedna od glavnih prepreka u rastu istaknut je i nedostatak skladišnog prostora na pojedinim aerodromima.

Detaljan IATA izveštaj možete pogledajti OVDE.