Sve više robe leti sa Aerodroma Niš – Kreće prva redovna kargo linija, nove avio-kompanije stižu 2017.

Sve više robe se transportuje sa Aerodroma „Konstantin Veliki“ u Nišu. Od početka godine dopremljeno je 900 tona, očekuje se da će do kraja biti prevezeno još 400, a u 2017. očekuju 2.500t.  Tome će sigurno doprineti redovna linija kompanije „Turkish Cargo“, koja je 17. oktobra imala prvi let sa niškog aerodroma, a prihvat i otprema robe su realizovani bez bilo kakvih problema. Redovna linija sa niške vazdušne luke tog operatera biće uspostavljena u skladu sa zimskim redom letenja od 31. oktobra.

–    U toku zimskog reda letenja kompanija „Turkish Cargo“ saobraćaće na destinaciji Istanbul – Niš – Istanbul i to svakog ponedeljka. Red letenja objaviće avio-operater „Turkish Cargo“. Potrebno je napomenuti da je ovo prva redovna krago linija koja saobraća sa niškog aerodroma od njegovog otvaranja 1986. godine – kažu za PlutonLogistics u Aerodromu „Konstantin Veliki“.

Pored redovne linije, sa niškog aerodroma se transportuje roba čarter letovima – kargo vazduhoplovima i od početka godine je transportovano oko 900 tona robe.

–    Do kraja godine očekujemo da će preko Aerodroma Niš biti prevezeno više od 1.300 tona robe, dok u 2017. godini očekujemo promet na nivou od oko 2.500 tona.

Kako bi poboljšali infrastrukturu, u narednom periodu planiraju izgradnju skladišta koja će se koristiti za smeštanje robe za koju se zahtevaju posebni uslovi (posebni temperaturni režim – rashladne komore), skladišta opasnih materija i dr.

Foto: anekoho/fotolia.com
Foto: anekoho/fotolia.com

–    U 2016. godini su potpisani ugovori sa tri kompanije koje organizuju čarter letove i prevoz robe sa niškog aerodroma, a u 2017. godini zbog povećanog obima posla u oblasti kargo saobraćaja i razgovora koji se vode, očekujemo potpisivanje i realizaciju ugovora sa novim kompanijama koje do sada nisu prevozile robu preko Aerodroma Niš.

Kako je navedeno na zvaničnom sajtu Aerodroma, to javno preduzeće ima zaklјučene ugovore sa špediterskim firmama preko kojih organizuju avio-transport robe redovnim ili čarter letovima za sve destinacije; nude mogućnost obaveštavanja primaoca o prispeću robe; obavlјaju carinske postupake i puštaju robu u slobodan promet; prevoze robu do i sa destinacije korisnika na teritoriji Srbije sopstvenim vozilima.

Carinsko zastupanje vrše licencirani carinski zastupnici, uz podnošenje dokumenata carinskim organima u najkraćim rokovima, uz redovno praćenje i obaveštavanje korisnika o promenama propisa. Aerodorm ima  zaklјučene ugovore za prihvat i otpremu robe sa firmama:   „Navigator kargo agent“,  „Intereuropa“,  „Transfera“.

I internacionalna kompanija „Kuehne + Nagel“ nedavno je otvorila kancelariju na niškom aerodromu, a  nudi celokupan set usluga u avio uvozu, izvozu i tranzitnim uslugama,  carinjenje, čarter letove i skladištenja.

Iz te kompanije kažu za PlutonLogistics da sarađuju  sa svim avio-kompanijama koje posluju na našem tržištu sa naročitom pažnjom na saradnju sa „Air Serbia“,  našim nacionalnim avio-prevoznikom.

–   Očekujemo klijente iz svih industrijskih grana, a posebno auto-industrije, IT-tehnologija i farmacije. Iz Niša pokrivamo više od  200 destinacija – kažu  iz kompanije „Kuehne + Nagel“  za PL.

Foto: freeimages/Aureliy Movila
Foto: freeimages/Aureliy Movila

Ipak,  uprkos dobrim signalima, vazdušna luka u  Nišu ima još mesta za napredak jer „Konstantin Veliki“ ima mogućnost da procesuira oko 10.000 tona robe godišnje.

I „Nikola Tesla“ beleži rast

Aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu beleži povećanje prometa robe u prethodne dve godine. Povećanje u 2014. i 2015. godini iznosilo je prosečno 31%. Isti trend nastavlja se i 2016.

Osetljiva roba

Avionom se prevozi roba visoke vrednosti i kod koje su važni parametri brzina prevoza, sigurnost prevoženja lomljive i na drugi način osetljive robe. U pitanju je temperaturno osetljiva roba, kao što su farmaceutski i prehrambeni proizvodi, ekspresne pošiljke… Kada je Srbija u pitanju avionom se uvozi elektronika, farmaceutski proizvodi, rezervni delovi… U izvozu su tu proizvodi biljnog i životinjskog porekla, duvanski proizvodi, auto delovi…

M.C.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.