Izmene Zakona o plovidbi i lukama ukidaju monopol i smanjuju sivu ekonomiju u vodnom saobraćaju

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je  da će se izmenama Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama ukinuti monopol i dozvoliti ulazak privatnog kapitala u tehničko održavanje plovnih tokova.

– To je takođe način da pokušamo da smanjimo sivu ekonomiju koja defakto postoji u vodnom saobraćaju i verujem da će poslanici glasati za izmene zakona –  rekla je Mihajlovićeva novinarima u parlamentu.

Predlogom zakona ukida se svojevrsni monopolski položaj Direkcije za vodne puteve u odnosu na obavljanje pojedinih poslova tehničkog održavanja međunarodnih i međudržavnih vodnih puteva.

Tu se pre svega misli na poslove bagerovanja u cilju održavanja propisane dubine plovnog puta, kao i vršenja hidrografskih merenja, za koje se procenjuje da će ih efikasnije obavljati privatni sektor, a pod stručnim nadzorom Direkcije za vodne puteve.

Jedan od ciljeva izmena zakona je usklađivanje sa Zakonom o privatnom obezbeđenju, kako bi se u najkraćem roku stvorili uslovi za primenu svih potrebnih mera za suzbijanje piratstva, krijumčarenja, krađa, šverca i drugih nezakonitih radnji na vodnim putevima.

Rešenjima iz Predloga zakona očekuje se da najkasnije do aprila 2017. bude usvojena Uredba o sigurnosnoj zaštiti u unutrašnjem vodnom saobraćaju, koja će propisati standarde u odnosu na sprovođenje mera sigurnosne zaštite u vodnom saobraćaju, čime će započeti borba protiv svih oblika nelegalnih radnji u toj grani saobraćaja.

Predlog izmena zakona pročitajte OVDE

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.