„Wizz Air“ razmatra razvoj kargo saobraćaja iz Tuzle

wizz_air_200713
Foto: wizzair.com

Značajno povećanje obima saobraćaja i profesionalno pružanje aerodromskih usluga opredelilo je mađarsku niskobudžetnu kompaniju „Wizz Air“ da u narednom periodu razmatra mogućnost proglašenja „Aerodroma Tuzla“ baznim aerodrom, što bi imalo za cilj stalno stacioniranje određenog broja aviona. Ovo je rečeno na sastanku premijera Tuzlanskog kantona Bahrije Umihanića sa Jozsefom Ujhelyijem i Janosom Baritsom, menadžerima mađarske kompanije „Wizz Air“.

Sastanku su prisustvovali i ministar prometa i komunikacija FBiH Enver Bijedić, ministar trgovine, saobraćaja i turizma TK-a Mustafa Isabegović i direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Esed Mujačić, saopšteno je iz Vlade TK.

Ovo bi, prema rečima ministra Bijedića, značilo zapošljavanje većeg broja ljudi, međutim, ono na čemu se insistiralo je „povećanje prihoda ‘Wizz Air’-a kako bi Tuzlanski aerodrom u budućnosti mogao bolje da funkcioniše i ima finansijski povoljnije rezultate“.

– Danas se realizuju ideje u delu putničkog saobraćaja. Posebno nam je važan razvoj cargo saobraćaja, odnosno da sa ovog aerodroma ubuduće lete avioni koji će biti natovareni robama proizvedenim u TK-u na način da to bude poljoprivredna, ali i roba visokotehnoloških karakteristika – rekao je premijer Umihanić. Razgovori su protekli u traženju kompromisnog rešenja koji ne bi ugrožavao trenutno funkcionisanje i poslovnu saradnju sa „Wizz Air“-om, te je dogovoreno da Vlada TK-a uputi pismo namere poslovnim parnterima u Mađarskoj u kojem će navesti finansijske zahteve od Međunarodnog aerodroma Tuzla.