Zalihe pune, potražnja slabija – Logistički giganti predviđaju „sumornu božićnu sezonu“

Globalni logistički giganti, uključujući FedEx i Cathay Pacific Airways, predviđaju sumornu božićnu sezonu, očekujući slabiju potrošnju za praznike usred visoke inflacije i usporene ekonomske aktivnosti.

Njihove prognoze odražavaju snažan pritisak porasta troškova hrane, goriva i stanovanja na građane širom sveta. Osim toga, kineski potrošači stežu kaiš suočeni sa strogim merama za suzbijanje širenja zaraze korona virusom, koje su teško pogodile ekonomiju, ističe Rojters.

FedEx je ovih dana povukao svoju poslovnu prognozu, objavljenu pre samo tri meseca, upozoravajući da je usporavanje globalne tražnje intenzivirano krajem avgusta i da će biti još izraženije u poslednjem kvartalu ove godine.

Sezona božićnih praznika je obično period kada avio-prevoznici i špediteri imaju pune ruke posla, transportujući najnovije modele pametnih telefona, igračaka i odeće iz fabrika u Aziji u SAD i Evropu. Ipak, zapadni trgovci na malo, uključujući Costco Wholesale Group i Macy’s, priznali su da su njihove police pune neprodate robe, što ukazuje na to da su pogrešno procenili potražnju i da će verovatno biti oprezniji u obnavljanju zaliha.

– Mi dosta poslujemo sa kompanijama Costco, Walmart i Target. Oni nam otvoreno govore da trenutno nemaju mesta ni za šta – rekao je Džonatan Čitajat, šef grupe Genimex sa sedištem u Šangaju, koja ima širok asortiman proizvoda od četkica za čišćenje do opreme za vežbanje..

– U prvoj polovini godine kupili su dosta robe da bi izbegli probleme sa nepredvidivim snabdevanjem iz Kine, a onda je potražnja opala, tako da jednostavno imaju ogromnu količinu robe na skladištu – dodao je on.

Avio-kompanija Cathay Pacific Airways iz Hong Konga upozorila je da bi ovogodišnja sezona najintenzivnijeg prevoza tereta pred praznike mogla biti slabija od prošlogodišnje zbog inflacije i strogih kineskih mera za suzbijanje zaraze korona virusom.

Prevoznik sa sedištem u Francuskoj CMA CGM ističe da slaba tražnja zauzdava potražnju za teretnim transportom i vrši pritisak na cene dostave. 

Odražavajući pad potražnje, cena prevozaprekookeanskim kontejnerskim brodovima iz Azije na zapadnu obalu SAD pala je za skoro tri četvrtine od početka godine, na najniži nivo od maja 2020, prema podacima platforme za rezervaciju Freightos. Grupa.

U prvoj nedelji septembra, obim vazdušnog tereta je pao za 11% na globalnom nivou u poređenju sa istim periodom prošle godine, prema podacima WorldACD Market Data, koji još ne pokazuju jasne znake oporavka.

Baltički indeks vazdušnog prevoza tereta, zasnovan na podacima TAC-a, pao je skoro 40% u poređenju sa rekordnim nivoima u decembru prošle godine, na vrhuncu pandemijske potrošnje.

– Cene imaju tendenciju da rastu u ovo doba godine, kako se približava vrhunac božićne sezone, ali još nema naznaka da će se to dogoditi i ove godine – navodi TAC Index u svom nedeljnom ažuriranju podataka o tržištu teretnog transporta.

Izvor: seebiz.eu 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.