Instagram, sajmovi, specijalizovani SAJTOVI – Kako logističke kompanije regrutuju generaciju Z?

Regrutovanje mladih danas zahteva veliku fleksibilnost HR profesionalaca. Razlog za to je jednostavan – želje i motivi generacije Z značajno se razlikuju od svega onoga na šta su njihove starije kolege „naučile“ poslodavce.

Nemački portal eurotransport.de nedavno je objavio članak u kome su analizirali na koji način se logističke kompanije u toj zemlji bore sa nedostatkom kvalifikovanog kadra, kao i kako se bave privlačenjem mladih. Jedan od zanimljivih zaključaka bio je i da je neophodno „kombinovanje analognih i digitalnih aktivnosti“ i korišćenje svih kanala komunikacije, kao i da se popularnost formata brzo smenjuje, te da jedan model danas može biti pun pogodak, a već sutra – prevaziđen.

  • TRAŽITE pripravnike u sektoru transporta i logistike, nudite program stručne prakse ili stipendiranja? Pogledajte koje kompanije su se dosada uključile u našu rubriku ŠANSE za mlade kadrove i na koji način.
    Pišite nam na office@plutonlogistics.com, a mi ćemo pomoći da se i vi na najbolji način predstavite ciljanoj publici!

„Nikada nije bilo teže naći pripravnike“ 

Situacija u logistici ne razlikuje se značajno od ostalih privredih grana, jer pronalazak kvalifikovanih radnika odavno postao globalni problem.

Prema aktuelnom istraživanju DIHK (Udruženje nemačkih privrednih i industrijskih komora – Association of German Chambers of Commerce and Industry) u kojem je učestvovalo 15.000 kompanija, nikada nije bilo teže pronaći odgovarajuće pripravnike i „nikada ranije kompanije nisu ulagale veće napore da to urade“.

Prema ovome istraživanju, oko 42% kompanija nije moglo da pronađe pripravnike za sva slobodna radna mesta u 2021. (2018. u takvoj situaciji bilo je 32% kompanija). Dok se u industriji (bez građevinarstva) situacija poboljšala za najmanje 17% u roku od tri godine, u transportu i logistici sve više mesta za pripravnike ostaje upražnjeno.

Prema podacima DIHK, to je u 2018. bio slučaj kod 40% transportno-logističkih kompanija, a u 2021. – čak 54%.

Firme preduzimaju različite korake kako bi se uskladile sa željama generacije Z, kada je u pitanju obuka i transfer znanja, na primer ravnom hijerarhijom (58 procenata) i korišćenjem moderne IT tehnologije (51 odsto). Tu su i novi koncepti nastave i učenja (27 odsto), projekti za pripravnike (26 odsto) ili mentorski programi (18 odsto), kao i obuke sa skraćenim radnim vremenom, mogućnosti za boravak u inostranstvu…

Edukacija kao benefit za firmu, ali i društvena obaveza

Kako bi što lakše prevazišle problem nedostatka kadrova, kompanije iz sektora logistike pronalaze zaintesovane mlade ljude na samom početku karijernog puta i uspešno ih obučavaju, pokazuje analiza.

Mnoga preduzeća koja su učestovala u ispitivanju, a koja su navela da nude neku od mogućnosti za učenje kroz rad, programe za pripravnike, stručnu praksu i – uopšteno – bilo koji model dodatnog obrazovanja, odnosno obuke, istakla su da to čine kao deo svoje društvene odgovornosti, ali pre svega sa ciljem da dobiju zaposlene koji će brže ući u posao.

– Obučavamo jer se borimo protiv nedostatka kvalifikovanih radnika, a to takođe vidimo kao deo naše dužnosti koju imamo prema društvu – naveli su u HR sektoru kompanije B+S Logistics.

Obučavamo zato što su naši pripravnici bliže uključeni u procese kompanije od samog početka, da tako kažem, oni odrastaju sa njom. Ulazak u posao u firmi  Pfenning Logistics je tada mnogo lakši nego sa potpuno novim kolegama, koji moraju da prođu obuku, kaže Martin Kenigštajn, generalni direktor kompanije Pfenning Logistics.

– Kao regionalno prisutan poslodavac, prirodno je da želimo da ponudimo obuku i mogućnosti za razvoj karijere. Našoj industriji su potrebni najbolji mladi profesionalci, kako bi logistika i danas i u budućnosti bila u dobrim rukama – kaže Gudrun Raabe, generalni direktor operativne kompanije System Alliance Hub.

Prilagodite se generaciji Z

Prema istraživanju DIHK, mnoge kompanije se ne zaustavljaju samo na zapošljavanju, već pokušavaju da se sve više usklade sa željama generacije Z kada je u pitanju obuka i transfer znanja, na primer ravnom hijerarhijom (58 procenata) i modernom IT tehnologijom ( 51 odsto). Pored procesa zapošljavanja i finansijskih podsticaja (po 37 odsto), nude i nove koncepte nastave i učenja (27 odsto), projekte za pripravnike (26 odsto) ili mentorske programe (18 odsto), kao i obuku sa skraćenim radnim vremenom. ponude ili mogućnosti za boravak u inostranstvu.

Različiti kanali komunikacije 

„Obuka sa perspektivom“ je slogan u kompaniji Seifert Logistics Group iz Neu-Ulma, čiji se sektor za ljudske resurse oslanja na različite kanale za oglašavanje radnih mesta, kao i programa za pripravnike.

Unsplash/Brooke Cagle

U zavisnosti od ciljne grupe, društveni mediji kao što su Facebook, Instagram i LinkedIn su obavezni, ali prema navodima kompanije, agencije za zapošljavanje, specijalizovani sajtovi za oglase za posao, kao i „usmeno predanje“ koje dolazi iz porodice – odnosno iskustva roditelja, baka ili deka – takođe su važni.

Osim toga, predstavljamo se na sajmovima obrazovanja i postavljamo reklame, kažu iz kompanije.

Kopanija System Alliance Hub, sa druge strane, uz objavu oglasa za posao i učestvovanje na sajmovima zapošljavanja i praksi, kao veoma važnu ističe svoju specijalizovanu stranicu gde predstavljaju programe za mlade kadrove, koju razvijaju sa partnerima.

– Da bismo dobili najbolje moguće prijave, ciljano koristimo mnoge kanale komunikacije – navode u toj firmi.

Većina kompanija koristi mešavinu analognih i digitalnih aktivnosti da regrutuje svoje polaznike. Kompanija Pfenning Logistics je takođe tradicionalno prisutna na sajmovima poslova i takođe se oslanja na Instagram.

Prema rečima generalnog direktora Martina Kenigštajna, „pričanje priča“ je posebno važno, kao i osmišljavanje oglasa za pripravnike koji privlače mlade ciljne grupe.

– Uvek smo se oslanjali na sportsko sponzorstvo klubova, pa počinjemo od najmlađih – dodaje on.

Regrutovanje mladih zahteva veliku fleksibilnost odeljenja za ljudske resurse.

U doba digitalizacije, određeni formati i kanali su danas pravi put, a sutra opet pogrešni, kaže Markus Mejer iz B+S Logistics.

Logističari moraju da rade zajedno!

Osim pojedinačnih aktivnosti – kojima kompanije nastoje da postanu atraktivniji poslodavci i tako sebi obezbede najbolje mlade stručnjake, važno je o razmišljati i na nivou industrije.

U Nemačkoj je pre četiri godine pokrenuta inicijativa Die Wirtschaftsmacher („Profiter“), koja je zapravo nastala iz tematske grupe „Imidž logistike“. Iz godine u godinu, toj inicijativi pridružuje se sve više igrača, te danas u njoj učestvuje više od 100 članova – kompanija, fakulteta, udruženja…

Portal eurotransport.de prenosi i iskustva logističara koji su deo ove priče. Grupa Meier je član od samog početka i uverena je da se zajedničkim akcijama i kampanjama može postići veći domet u pravcu mladih ciljnih grupa. Ideja o zajedničkom pristupu i većem dosegu takođe važi i za B+S: „Sve više i više se može postići zajedno“, kaže HR menadžer Markus Majer i navodi još jednu prednost zajedničke posvećenosti: „Učimo šta drugi rade dobro i ispravno“.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.