Amerika priprema pravnu regulativu za kamione bez vozača

Državna administracija Amerike preduzima prve korake ka kreiranju politike koja će pratiti razvoj autonomnog transporta ne samo kod automobila, već i kod kamiona, autobusa i drugih modela prevoza robe i ljudi.

Ministarstvo saobraćaja SAD-a uskoro će objaviti četiri zahteva za javnu raspravu u sklopu poteza za formiranjem jedinstvenog pristupa za automatizovane transportne sisteme, izjavila je sekretarka za saobraćaj Elaine Chao.

Uprava za bezbednost saobraćaja na putevima želi raspravu o „nepotrebnim regulatornim barijerama“ za vozila kojima upravlja mašina, kao i o načinima testiranja sigurnosti i odobravanja neophodnih sertifikata. Federalna uprava za tranzit traži povratne informacije o dva fronta vezana za automatske autobuse, a Federalna uprava za autoput će tražiti uvid javnosti o tome na koji način transportne sisteme bez vozača treba smestiti na autoputeve u SAD.

Komentari će se koristiti za izradu treće iteracije Federalne politike za automatizovana vozila, koja će, prema očekivanjima, biti objavljena kasnije ove godine. Trenutna verzija, objavljena u septembru, odnosi se samo na autonomne automobile, a ne na autobuse, vozove ili druge oblike transporta.

Chao je najavila inicijativu 10. januara tokom razgovora na CES-u, godišnjem tehnološkom događaju pod pokroviteljstvom Asocijacije korisnika tehnologije u Las Vegasu.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.