Austrija „uzvraća udarac“ Italiji: ne odustaju od blokada na Breneru

Nakon što je Italija sredinom februara zatražila od Evropske komisije da pokrene postupak protiv Austrije zbog ograničenja vožnje u Tirolu, stigao je i odgovor iz Beča.

Stalno predstavništvo Austrije u Briselu poslalo je 19. marta Evropskoj komisiji odgovor na italijanski pravni postupak, u kome je ponovo naglasilo „ispravnost preduzetih mera“, koje, prema njihovim navodima, „povećavaju kvalitet i ispravnost vazduha“.

Međutim, austrijska vlada dodaje neke konkretne komentare na aktivnosti Italije pred Evropskom komisijom. Prvi je formalan, pošto italijanska žalba nije jasno definisala predmet spora, što je minimalni proceduralni zahtev. Druga tačka se tiče same žalbe. Prema Italiji, austrijska ograničenja i zabrane ograničavaju slobodno kretanje robe, dok Beč navodi da nije tako, jer postoji sloboda izbora načina prevoza. Treći argument koji je Austrija iznela tiče se zdravlja njenih građana. U ovoj sferi Austrijanci se pozivaju na Sud pravde Evropske unije, prema kojem zdravlje građana ima najviši status.

Na kraju, austrijska vlada napominje da je bila spremna na dijalog i tokom trojnih pregovora u kojima je učestvovala i Nemačka, kao i da je iznela određena moguća rešenja, na primer sistem slotova ili neku vrstu „putarine za koridore“. Italija je, pak, odbila čak i manja prilagođavanja u pogledu putarine.

Prvo ročište će se održati 8. aprila 2024. u Briselu i prisustvovaće mu predstavnici obe strane i Evropske komisije. EK bi trebalo da proceni slučaj do 14. maja te da odluči da li će pokrenuti postupak protiv Austrije, šaljući obrazloženo mišljenje u Beč sa mogućnošću da dobije odgovor u roku od dva meseca. Ukoliko Komisija odluči da nema uslova, Italija će moći da se žali direktno Evropskom sudu pravde.

Bez obzira na dalji tok slučaja, austrijska vlada namerava da zadrži sva ograničenja do eventualne negativne odluke Komisije ili CJEU, što se ne očekuje pre 2026. godine.

Nove blok-provere 

U međuvremenu, zbog uskršnjih praznika tokom ove nedelje, vozači treba da očekuju blok-provere na nemačko-austrijskom prelazu Kufštajn/Kifersfelden (28. marta, na Veliki četvrtak po gregorijanskom kalendaru).

Još jedna, dodatna blok-zatvaranja, zbog neophodne provere konstrukcije mosta Lueg, održaće se u sredu, 3. aprila i u četvrtak, 4. aprila od 9 časova. Sledeći termin i blok-kontrola su u maju i to ovih datuma: 2, 3, 6, 7, 8, 10, 17, 18, 21, 22, 23, 27, 28, 29 i 31, podseća trans.info. 

Foto: Pixabay, ilustracija