Čeka se „zeleno svetlo“ za naplatu putarine jednim TAG uređajem u Srbiji, S.Makedoniji i Albaniji

Putnici pred letnju sezonu još iščekuju hoće li na putu kroz Severnu Makedoniju i Albaniju moći da koriste postojeći uređaj za elektronsku naplatu putarine. Ideja je zamišljena kroz inicijativu Otvoreni Balkan. U Putevima Srbije objašanjavaju da su oni spremni za početak primene i da čekaju odgovor susednih država i napominju da je portal preko koga će ovo biti moguće gotov, pišu Večernje novosti.

Još prošlog leta se očekivalo da će građani naših zemalja moći da na teritoriji Srbije, Severne Makedonije i Albanije prolaze kroz naplatne rampe, bez zaustavljanja, plaćajući putarinu beskontaktno korišćenjem sopstvenog ETC uređaja. To znači da će srpskim TAG uređajem moći da se plaća putarina na naplatnoj rampi u Severnoj Makedoniji kao i makedonskim u Srbiji.

– Javno preduzeće Putevi Srbije je razvilo jedinstvenu veb platformu za elektronsku naplatu putarine, koja je 30. 12. 2022. godine puštena u rad na teritoriji Srbije i trenutno je namenjena isključivo za putnička vozila građana. Registrovanjem TAG uređaja na veb servis za elektronsku naplatu putarine i uz povezivanje platne kartice, korisnik ne mora da ga dopunjuje. Tada se automatski naplaćuje putarina sa registrovane platne kartice – kažu u Putevima Srbije“.

U tom javnom preduzeću kažu da su u tehničkom delu spremni za povezivanje sa zemljama u regionu i uspostavljanje jedinstvenog sistema elektronske naplate putarine.

Službe putarskih preduzeća u tri države prethodnih meseci su analizirale tehničke karakteristike tri naplatna sistema. Očekivalo se testiranje TAG uređaja, kroz sistem za plaćanje.

– Svim zainteresovanim zemljama u regionu JP Putevi Srbije dostavilo je uslove pod kojim mogu pristupiti jedinstvenoj veb platformi za elektronsku naplatu putarine. Ukoliko zainteresovana strana prihvati naše uslove, to će omogućiti svim korisnicima da sa istim TAG uređajem prolaze kroz više zemalja učesnica zajedničkog projekta povezivanja elektronske naplate putarine u regionu. Veb servis za elektronsku naplatu putarine će uskoro biti dostupan za sve kategorije vozila pravnih lica, a navedena usluga će biti proširena kroz postojeću distributivnu prodajnu mrežu za elektronsku naplatu putarine – dodaju u Putevima Srbije.

Vlada Srbije je nedavno rešila da i cenama promoviše korišćenje elektronske naplate putarine. Posle poslednjeg poskupljenja naknade za korišćenje autoputa, prvi put cene nisu iste za one koji putarinu plaćaju kod inkasanata na napltanim rampama i onih koji koriste TAG uređaj. Elektronski je putarina jeftinija šest odsto. Ostaje pitanje da li će popuste odbravati i druge države.

  • Vesna je po zanimanju diplomirani ekonomista. Ipak, posle 24 godine, ona je kancelariju zamenila kabinom kamiona. Danas kaže da joj jedino žao što nije ranije počela da vozi. Poslušajte njenu priču!

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.