Srbija uvodi naplatu putarine na magistralama po mađarskom modelu

Srbija uvodi naplatu putarine za kamione i na magistralne saobraćajnice, a u tom poslu će koristiti iskustva koja se primenjuju u Mađarskoj. Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić potpisao je u Palati Srbija Sporazum o saradnji u oblasti elektronske naplate putarine sa ministrom građevinarstva i saobraćaja Mađarske Lazarom Janošem.

Vesić je rekao da Mađarska ima sistem naplate putarine i zaštite lokalnih puteva već duže vremena, a da je sada dogovoreno da taj sistem počne da radi i u Srbiji.

On je istakao da će se sistem naplate putarine primenjivati na frekventnim saobraćajnicama prvog B i drugog B reda koje nisu auto-putevi i da se odnosi samo na kamione težine preko 7,5 tona.

– Na taj način ćemo omogućiti da se zaštite lokalni putevi pošto je većina njih pod pritiskom. Osim same naplate imaćemo i merenje osovinskog opterećenja u asfaltu što znači da ćemo moći da zaštitimo naše puteve. Većina kamiondžija koji koriste lokalne puteve, preopterećuje svoje kamione i na taj način dodatno uništavaju puteve – rekao je ministar.

Vesić je rekao da država očekuje da od ovog sistema u prvoj godini zaradi oko 100 miliona evra, koji će biti uloženi u lokalne puteve.

Rekonstrukcija postojećih i najava novih graničnih prelaza

Mađarski ministar Lazar Janoš je rekao da će predati Srbiji projekat razvoja na osnovu kojeg će moći da izgradi sopstveni sistem naplate putarine.

– To će doneti prihode koje će Srbija moći da uloži u održavanje puteva nižeg reda – naglasio je mađarski ministar.

Kako je istakao, Mađarska na Srbiju gleda kao na strateškog saveznika.

– Glavni cilj naše saradnje je da Mađarska bude izlaz ka zapadu. Zato je neophodno da na srpsko-mađarskoj granici bude jeftiniji, efektniji i brži prolazak – rekao je Janoš.

On je istakao da je obim transporta preko graničnog prelaza Horgoš velik i da je potrebna obostrana saradnja i dodao da je odlučeno da je na granici između Srbije i Mađarske potrebno izgraditi nove granične prelaze. Naveo je da će Mađarska izgraditi novi most na Dunavu kod Mohača i da će rekonstruisati  tri granična prelaza sa Srbijom.

Ministar Vesić je rekao da u narednih četiri do pet godina neće biti ni jedne zemlje u susedstvu sa kojim će Srbija biti bolje saobraćajno povezana od Mađarske. Vesić je podsetio da uskoro biti puštena i brza pruga od Beograda do Budimpešte koja će se nastaviti do Skoplja i Sofije, a kasnije do Istanbula i Soluna, kao i da će tokom ovog meseca biti puštena u rad pruga od Subotice do Segedina.

– Bićemo povezani i sa brzom saobraćajnicom koja počinje od Bačkog brega. Imaćemo tri ravnopravna granična prelaza  rekao je ministar.

zvor: Tanjug/Dnevnik

  • MOŽDA VAS ZANIMA I: