CENE drumskog transporta: decembar najbolji u prethodnih 12 meseci

Najnovija analiza Transport Exchange Group – TEG Indeks cena drumskog transporta, pokazuje rast cena transporta i kurirskih servisa u Velikoj Britaniji na kraju prošle godine. U decembru 2023, navode analitičari, cena po milji porasla je sa 122,2 na 127 poena, što predstavlja najviši iznos još od decembra 2022.

Ipak, uprkos tom povećanju, aktuelne brojke su i dalje na godišnjem nivou 3,5 poena niže.

Analitičari naglašavaju da je 2023. bila godina izazova za prevoznike u Velikoj Britaniji, obeležena rekordnim brojem bankrota i razočaravajućom činjenicom da je izostala pomoć države firmama koje su se borile za opstanak.

Industrija sada traži od vlade izveštaje o napretku inicijativa postavljenih 2023. godine, fokusirajući se na postizanje neto nulte emisije i poboljšanje puteva.

S druge strane, pozitivno je što su cene goriva dramatično pale, pružajući olakšanje operaterima tokom najprometnijeg perioda u godini. Trenutne cene benzina u Velikoj Britaniji, prema ovim navodima, iznose 142,43 penija po litru, dok je litar dizela 150,88 penija. Veleprodajne cene goriva su značajno pale uoči Božića, pri čemu su benzin i dizel jeftiniji za 12,87 i 28,27 penija u odnosu na prethodni decembar.

Analiza TEG-a ističe fokus industrije na dekarbonizaciji, pri čemu inovacije u tehnologiji igraju značajnu ulogu. Električni kamioni na baterije, poput onih koje su testirali Nestle i DAF, pojavljuju se kao obećavajuća alternativa tradicionalnim teretnim vozilima.

Takođe, analiza predviđa ubrzanje digitalizacije u transportnoj industriji, sa fokusom na otpornost na sajber kriminal. Uprkos nedavnom napretku, sajber napadi na kompanije u ovoj industriji naglašavaju potrebu za snažnim merama sajber bezbednosti kako tehnologija nastavlja da se razvija.

Kompletan izveštaj sa svim detaljima o kretanjima cena transporta, kao i kretanjima cena goriva u Velikoj Britaniji u proteklom periodu, možete pogledati OVDE.