Čuvajte se „lažnih prevoznika“! – Sve više prevara, bakar česta meta

Kompanija KRAVAG upozorava vlasnike robe na sve popularniji način prevare koji se pojavio u javnosti: „lažni prevoznici“ koriste falsifikovana dokumenta za dobijanje naloga, voze do preduzeća, tovare kamion, a roba potom nestaje. 

Nemački specijalista za osiguranje u transportu i logistici KRAVAG (podružnica R+V), ističe da je broj prevara, koje su izveli fantomski transportni operateri, značajno porastao tokom prošle godine.

– U ovoj prevari, kriminalci se odvezu direktno do kompanije, utovare kamion i onda nestanu sa robom da ih više nikada ne vide – navodi advokat Aleksandar Gsel, advokat u kompaniji KRAVAG R+V.

Ali, kako je uopšte moguće da se lažni prevoznik doveze do skladišta sa svojim kamionom i primi robu?

Gsel vidi poreklo ovoga u onlajn berzama tereta. Tamo su narudžbine za transport, a samo u Nemačkoj ih ima nekoliko desetina hiljada dnevno.

Možete ga zamisliti kao eBay oglasnik za kargo-transport, objašnjava Gsel.

Fantomski prevoznici se prijavljuju posebno za interesantne porudžbine i obično je dovoljno malo promeniti naziv kompanije. Dokumentaciju koja im je potrebna za „poslovanje“, npr. potvrdu o osiguranju, jednostavno – falsifikuju.

– Kriminalcima zapravo nije potrebno puno truda. Sve što je potrebno je da nađu porudžbinu i da pokupe teret kamionom – smatra Gsel.

Kako sprečiti ovu pojavu?

KRAVAG daje sugestije i preporuke kako da sprečite nemile događaje. Kako navode, ove opšte smernice važe za sve, a dodatne neophodne aktivnosti mogu varirati od slučaja do slučaja.

  • Pažljivo birajte poslovne partnere.
  • Proverite transportnu kompaniju i sve njene podatke. Pažljivo pogledajte kako je napisan naziv kompanije ili adresa e-pošte – na primer, dešava se da je italijanska reč „trasporti“ dopunjena slovom „n“, pa imate (lažnu) adresu e-pošte koja se završava sa @transporti.it. Takođe, budite dodatno oprezni ako vidite besplatne email adrese, ako kompanija nema fiskni broj telefona nego samo mobilni, ako kompanija nema svoj sajt, proverite brojeve dozvola, identifikacione brojeve kompanije, brojeve bankovnih računa itd.
  • Sigurna isporuka porudžbine: Narudžbu za transport pošaljite svojoj transportnoj kompaniji samo preko prethodno definisanih kanala komunikacije, sa fiksnim kontakt osobama.
  • Primopredaja i dostava: Prilikom primopredaje svi podaci koji su prethodno dogovoreni treba da se poklapaju. Za isporuku treba da pošaljete primaocu podatke o vozaču i prevoznom sredstvu.
  • Neka vaši zaposleni budu dobro obučeni: Obezbeđivanjem obuke i jasnih instrukcija za rad svojim zaposlenima, možete osigurati da se vaše mere zaista primenjuju.

KRAVAG navodi da se kriminalci najčešće na početku predstavljaju kao zaposleni u postojećim (pravim) špediterskim ili prevozničkim firmama, a potom osnivaju „lažne“ kompanije ili jednostavno falsifikuju podatke pravih.

Detaljne savete o sprečavanju gubitaka krađa tereta možete pronaći OVDE.

Vredan teret naročito popularan 

Iako onlajn berze tereta ne preciziraju koja će se roba transportovati, to se delimično može naslutiti iz prikazanih teretnih ruta. Transport metala je posebno popularan kod lopova.

Bakar je tražen koliko i zlato. Zločinci tačno znaju gde se bakar proizvodi – i gde se obično isporučuje, kaže Gsel.

Pošto takve pošiljke često podrazumevaju tovar od nekoliko kamiona, šteta može brzo da dostigne milionske iznose. Osim metala, kriminalci su zainteresovani i za elektroniku. Takođe, jedan deo lopova cilja i nekvarljivu hranu. Jedino što nije interesantno su kvarljivi sveži proizvodi, jer je vremenski pritisak za preprodaju ukradene robe prevelik, dodaje se u saopštenju.

Izvor: KRAVAG (ruv.de)

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.