Da li će praznici doneti radost ili nove gužve na teretnim terminalima?

U susret prazničnoj sezoni koja po pravilu podrazumeva veće gužve na graničnim prelazima gost u studiju RTS bio je zamenik direktora Uprave carina Srbije Veselin Milošević.

Šta naše granične službe rade kako bi gužve na prelazima bile manje nego inače, bilo je prvo pitanje za drugog čoveka carinske službe.

On je na početku rekao da se gužve kao i prethodnih godina očekuju i to na najvećim i najfrekventnijim prelazima Horgošu, Kelebiji i Batrovcima.

– Ono što je dobra vest i što mi pozdravljamo kao Uprava carina je dogovor dve policije da se sve do polovine januara naredne godine redukuju kontrole putnika. Uprava carina će svakako u skladu sa svojim kapacitetima i nadležnostima pratiti taj sporazum i daće svoj maksimalan doprinos. Ono što nas očekuje i što tek treba rešiti, da tako kažemo, na neki način, to je promet teretnog saobraćaja, upravo na ova tri granična prelaza.

Na pitanje da li i sa druge strane granice postoji dobra volja da se nađe neko rešenje, najbolje za sve, zamenik direktora je kazao, da se ne može prenebregnuti činjenica da je Republika Srbija spoljna granica EU za četiri, nama susedne zemlje.

– Mi razumemo njihovu potrebu da u skladu sa svojim nadležnostima imaju pojačane mere kontrole koje se pre svega odnose na teretni saobraćaj i na pokušaj migranata da uđu u zemlje EU, a takođe i na pokušaje nelegalne trgovine, pre svega akcizne robe na šta su EU i njeno tržište izuzetno osetljivi. U tom smislu smo po drugi put ove godine inicirali sastanak sa direktorom mađarske carine, prvi put u aprilu ove godine, pred početak turisitčke sezone, a onda i nedavno, prošle nedelje pred ove novogodišnje i božićne praznike. Ti sastanci su imali za cilj da predočimo kolegama iz mađarske carine koje su potrebe srpske ali i međunarodne privrede.

Da ih zamolimo da pojačaju svoje kapacitete, ubrzaju rad i da nam pomognu da se kolone kamiona koje vidimo na izlazu iz Srbije, pre svega na Horgošu, Kelebiji i Batrovcima, a na žalost u poslednje vreme i na graničnom prelazu Vatin prema Rumuniji, smanje i da vozači koji čekaju da prevezu robu nemaju neprijatnosti koje imaju ovih dana.

Veselin Milošević je takođe izneo podatak, da je u novembru ove godine na Horgošu u proseku dnevno izlazilo oko 440, a ulazilo oko 470 kamiona.

– Naša statistika pokazuje, da vozači čekaju i do 20 sati da bi prešli srpsko-mađarsku granicu, pre svega na Horgošu. Kapaciteti graničnih službi Srbije, to znači i granične policije, carine i inspekcija je takav da za 24 časa iz Srbije izađe oko 700, a uđe oko 600 kamiona. Toliko mi možemo da prihvatimo, odnosno, tolika je propusna moć ovog prelaza.

On je dodao i da se podaci o kapacitetu i realno stanje znatno razlikuju.

– Uvereni smo da kada bi i tih 200, 250 kamiona, kolika je razlika, svakog dana moglo dodatno da izađe iz Srbije, kolona koja i danas postoji na Horgošu, za nekoliko dana bi se zaista svela na nešto što je prihvatljiv nivo. A ista situacija je i na ova druga dva prelaza.

Da takava situacija nanosi ogromnu štetu privredi predočeno je i na nedavnom sastanku sa direktorom mađarske carine, rekao je Milošević i objasnio:

– Zašto? Zato što naša transportna industrija u ovakvim uslovima ne može da planira do kada će moći da ispoštuje svoje ugovore, kada će da odveze robu koja je po ugovoru za to plaćena. I to je opasan momenat u smislu da će se ti ugovori možda početi i rušiti, zato što ne ispunjavamo sve uslove. Sa druge strane, vozači čekaju u zaista nehumanim uslovima. Preko leta su to visoke temperature, nedostatak toaleta, nemogućnost da se kupi, hrana, voda. Ista je situacija i preko zime, samo što je naravno, hladno.

Ono što je bitno, do kraja godine međunarodne dozvole moraju da se potroše, znači, moraju da se izbace kamioni i roba. Oni moraju da završe svoj deo posla. Mi smo u tom smislu imali još jedan predlog ka mađarskoj carini, a to je da omoguće da se na njihovoj ulaznoj strani gde postoji ogroman terminal, puste svi kamioni koji sada stoje na putu i čekaju, pa da tamo sačekaju graničnu kontrolu. To bi bilo mnogo bolje i lakše za te vozače. Mogli bi da popiju neki topli napitak, da pojedu nešto i da čekaju u mnogo boljim uslovima nego danas na putu.

Na pitanje da li je optimista kada je reč o pronalaženju rešenja za ovaj problem Milošević je rekao da su praznici na pragu i da će se vrlo brzo videti da li za to ima osnova.

– Približavamo se katoličkom Božiću, Novoj godini i pravoslavnom Božiću. Ono što su Mađari rekli, to je da imaju zaista dobru volju. Oni su obećali da će učiniti maksimum napora. Nismo sigurni iskreno govoreći da li oni mogu, žele, ili hoće da prate dinamiku koju srpske strane može da ispoštuje što se kamiona tiče. Ali je na nama da zajedno sa svim organima Republike Srbije, ministarstvima i Vladom urgiramo na mađarsku stranu da se ta situacija što je moguće pre promeni – zaključio je on.

Izvor: Uprava carina