Da li je postavljanje lanaca na točkove komplikovan posao?

Ukoliko upravljate vozilom u zimskim uslovima kada na kolovozu ima snega i leda, potrebno je da imate lance za sneg kao sastavni deo opreme u automobilu. Lanci za sneg moraju biti postavljeni na vozilo na deonicama puta gde je to obavezno na osnovu postojeće vertikalne signalizacije, ali je preporučljivo da se koriste uvek kada na kolovozu ima snega i leda.

Postavljanje lanaca nije previše komplikovan posao i uglavnom se prilikom njihove kupovine dobija odgovarajuće uputstvo za montiranje. Međutim, kada se nađete u situaciji da prvi put stavljate lance, možete doći u problem. U praksi nisu retki slučajevi da nestručno postavljeni lanci oštete pojedine delove na motornom vozilu i samim tim stvore probleme za vozače koji su krenuli na put.

U želji da vlasnicima vozila prikažu ispravan način postavljanja lanaca na vozilo, Tehnička škola GSP i Agencija za bezbednost saobraćaja će 14. decembra 2013. godine u dvorištu Tehničke škole, u ulici Radoslava Grujića 2 na Vračaru, u periodu od 10 do 13 časova praktično demonstrirati ovu radnju. Tim povodom, Agencija je pozvala sve zainteresovane građane da se u navedenom periodu pojave i u praksi isprobaju pravilan način za postavljanje lanaca.