Srbija dobija prve licencirane revizore i proveravače bezbednosti saobraćaja

U Srbiji je sredinom aprila otpočelo stručno osposobljavanje kandidata za polaganje ispita i sticanje prvih licenci za revizore i proveravače bezbednosti saobraćaja.

Ovaj program sprovodi se u Agenciji za bezbednost saobraćaja, kao i u prostorijama dva pravna lica koja je ovlastila Agencija za bezbednost saobraćaja: AMSS – Centar za motorna vozila d.o.o. i Saobraćajni fakultet u Beogradu.

Stručno osposobljavanje traje 6, odnosno 12 dana, u zavisnosti od toga da li se kandidat osposobljava samo za proveravača ili i za proveravača i za revizora. Polaznici nakon toga polažu ispit, a svi koji ga polože stiču uslov za dobijanje licenci.

U skladu sa tim očekuje se da će početkom juna Srbija dobiti prvih 40 licenciranih revizora i proveravača bezbednosti saobraćaja.

U prvoj polovini maja počinje i drugo stručno osposobljavanje za oko 60 kandidata, tako da će sredinom juna u Srbiji biti oko 100 licenciranih revizora i proveravača.

Imajući u vidu podatke o tome koliki uticaj ima put na bezbednost saobraćaja i da je put prepoznat kao uticajni faktor nastanka u svakoj trećoj saobraćajnoj nezgodi, lako se može zaključiti koliko su velika očekivanja od uključivanja procedura revizija i provera bezbednosti puta u dosadašnje aktivnosti na polju unapređenja bezbednosti saobraćaja u Republici Srbiji.

Putevi u Srbiji moraju biti planirani, projektovani, izgrađeni, rekonstruisani i održavani tako da se saobraćaj na njima može odvijati nesmetano i bezbedno i moraju ispunjavati sve propisane uslove i preporuke koje se odnose na bezbednost svih učesnika u saobraćaju.

Licenciranjem prvih revizora i proveravača u našoj zemlji biće stvoreni uslovi za primenu savremenih alata za unapređenje bezbednosnih karakteristika puteva, a što će ubuduće biti jedan od važnijih faktora koji će doprineti smanjenju broja saobraćajnih nezgoda u Srbiji, navode u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

Izvor/foto: abs.gov.rs