Daimler Trucks kupio kompaniju specijalizovanu za autonomnu vožnju

Daimler Trucks preuzima većinski deo vlasništva nad Torc Robotics kompanijom kako bi ubrzao razvoj samoupravljajućih kamiona, saopštila je komapnija Daimler.

Torc Robotics kompanija, sa sedištem u Blacksburgu, u Virdžiniji, razvila je autonomno softversko rešenje za aplikacije za potrebe mobilnosti, uključujući samoupravljajuća vozila i vozila za prevoz. Kompanija je integrisala samoupravljajuća rešenja na kopnenim vozilima, polazeći od terenskih vozila sve do 300-tonskih rudarskih kamiona.

Sa sve većom potražnjom za drumskim transportom, ne samo kroz elektronsku trgovinu, na američkom tržištu postoji značajan poslovni prostor za samoupravljajuće kamione i verujem da je partnerstvo sa Daimler Trucks, OEM tržišnim liderom, najbrži put do komercijalizacije samoupravljajućih kamiona – rekao je izvršni direktor Torc kompanije, Majkl Fleming (Michael Fleming).

Rodžer Nilsen (Roger Nielsen), izvršni direktor Daimler Trucks North America, izjavio je: Torc nije start-up, već jedna od najiskusnijih kompanija za automatizaciju vozila na svetu. Torc ima praktičan pristup komercijalizaciji i nudi naprednu tehnologiju spremnu za upotrebu na putevima, kao i višegodišnje iskustvo sa teškim vozilima. Torc sistem nivoa 4 je pokazao da dobro funkcioniše u vožnji po gradu kao i u vožnji na autoputevima, po kišnom vremenu, snegu, magli i suncu.

Tim Torc kompanije radiće sa razvojnim inženjerima Daimler Trucks-a, posebno sa Daimler Trucks North America timom za istraživanje i razvoj koji je baziran u Portlandu u Oregonu. Torc će nastaviti da razvija svoj Asimov softver za samoupravljajuću vožnju i testiranje u njihovom objektu u Blacksburgu.

Daimler Trucks North America radi na kamionskoj šasiji koja je savršeno pogodna za automatsku vožnju, stavljajući poseban akcenat na dodatne sisteme koji su potrebni za postizanje maksimalnog nivoa pouzdanosti i sigurnosti.

U okviru sporazuma, Torc će ostati poseban entitet koji će zadržati svoje ime, tim, postojeće klijente i objekte u Blacksburgu.

Foto: daimler.com