„Damnjanović Špeding“ kupio prvi „Renualt T“ iz serije kamiona sa najvećom kabinom

Kompanija „Damnjanović Špeding“ iz Platičeva kod Šapca prvi je kupac Međunarodnog kamiona godine 2015 (International Truck of the Year) – Renualtove perjanice iz najteže serije T sa najvećom, najkomofornijom i najopremljenijom kabinom High Cab.

„Renault Trucks“ je upravo za vozilo sa takvom kabinom dobio najprestižniju kamionsku titulu koju svake godine dodeljuje žiri specijalizovanih novinara iz tridesetak evropskih država. Izbor dugoprugaša iz serije T sa najvećom kabinom nije slučajan, budući da transportna kompanija „Damnjanović Špeding“ u voznom parku od ranije poseduje dva „Renault Magnuma“. Taj kamion je, podsećanja radi, punih 23 godina (od 1990. do 2013.) bilo predvodnik u proizvodnom programu „Renault Trucks“-a, a popularnost stekao, pre svega, zbog kabine originalne konstrukcije sa natprosečnom prostranošću i udobnošću za vozačku posadu.

Takve najbolje osobine ima i kabina naslednika – nove familije T. Kupac iz Platičeva, koji se bavi međunarodnim transportom (pretežno na turama do Španije Portugala i Francuske), opredelio se za verziju sa 13-litarskim Euro VI motorom od 480 KS (2.448 Nm maksimalnog obrtnog momenta) i automatizovanim Optidriver menjačem. Inače, izdašna standardna specifikacija je proširena kožom na sedištima i kolu upravljača (volanu), hladnjakom za namirnice i osvežavajuće napitke zapremine 40 litara, gornjim krevetom u verziji Ultimate koji se transformiše u police za odlaganje do kojih se stiže sklopivim merdevinama, dodatnim (air/air) „noćnim“ grejačem kabine od 4 kW, Alcoa Dura-Bright aluminijumskim naplacima i dodatnim aluminijumskim rezervoarima za gorivo (ukupne zapremine 1.305 litara) itd.

Prvenac u floti „Damnjanović Špeding“-a ima međuosovinsko rastojanje od 3.800 mm a predviđen je za ukupno opterećenje do 44 tone. Njegova kabina u High verziji ima spoljašnju visinu od 3.961 mm (računajući usmerivače vazduha – spojlere). Bogata oprema, kao i unutrašnja visina – od poda do tavanice – od 2.053 mm i širina od 2.260 mm nude sav komfor koji je posadi u dugolinijskom transportu od presudnog značaja.

Vlasnik kompanije, Darko Damnjanović, na listu opreme je uvrstio i vrlo udobno, vazdušno oslonjeno suvozačko sedište sa lakim zaposedanjem (Easy Access), budući da će na dugim putovanjima ponekad u kabini biti i njegova supruga Irina, koja takođe poseduje dozvolu profesionalnog vozača.