„Kuehne Nagel“ u prvih devet meseci 2015. godine povećao dobit za 6,7%

U prvih devet meseci 2015. godine, kompanija „Kuehne + Nagel“ je ostvarila manji neto promet i bruto dobit zbog uticaja varijacija kursa, operativni rezultat (EBITDA) povećao se za 4,6% i dostigao 777 miliona švajcarskih franaka u odnosu na isti vremenski period prethodne godine. Uprkos negativnim kursnim razlikama od 7,5%, dobit za navedeni vremenski period povećala se za 6,7%, na 512 miliona švajcarskih franaka, navela je ta kompanija u saopštenju.

Tokom prvih devet meseci ove godine, „Kuehne + Nagel“ iskoristio je prilike za rast u poslovanju uvoza u SAD iz Evrope i Azije, čime je kompenzovana kontinuirana slabost tržišta u pogledu izvoza iz Azije u Evropu. U poslovnoj jedinici pomorski transport profitabilnost se znatno poboljšala: bruto dobit po TEU povećala se za 4,4%, a marža na obim EBIT-a i bruto zarade (koeficijent transformacije) porasla je s 30,2 na 32,7%.

U poređenju sa istim vremenskim periodom prethodne godine, EBIT se povećao za 11,7%. Iako je avio transport u stagnaciji, „Kuehne + Nagel“ je povećao obim transporta za 5,1% tokom prvih devet meseci 2015. godine. Povećana potražnja za specijalizovanim uslugama u segmentima automobilske, farmaceutske i avioindustrije kao i u segmentu roba koje zahtevaju temperaturni rezim transporta, doprinela je tom povoljnom razvoju, kao i dobar učinak u Aziji, Evropi i Severnoj Americi.

U odnosu na prethodnu godinu, stopa transformacije porasla je sa 27,5 na 30,0%. EBIT se povećao za 11%. Drumski transport beleži stabilne rezultate. Tokom prvih devet meseci neto promet smanjio se za 12,1% zbog završetka određenih projekata i nižih stopa, koje su rezultat nižih cena dizela. Akvizicija kompanije „ReTrans“, američkog provajdera multimodalnih rešenja za upravljanje transportom, završena je u avgustu 2015. godine, i time je ojačan tržišni položaj kompanije „Kuehne + Nagel“ u Severnoj Americi.

Mogućnost ponude kompletnih rešenja u automobilskoj i farmaceutskoj industriji, kao i industrijama visokih tehnologija i robe široke potrošnje, dovela je do sklapanja brojnih novih ugovora tokom prvih devet meseci 2015. godine. Međutim, restrukturiranje odabranih projekata u Velikoj Britaniji i efekti negativnih kursnih razlika nastavili su negativan uticaj na rezultat. EBIT se smanjio za 21 milion švajcarskih franaka na nivo od 86 miliona švajcarskih franaka u poređenju s istim vremenskim periodom prethodne godine.

Dr Detlef Trefzger, izvršni direktor „Kuehne + Nagel International AG“, je izjavio da su u trećem kvartalu dodatno poboljšali svoje rezultate, posebno u oblastima pomorskog i avio transporta.

– Razvoj drumskog transporta je konstantan, a optimizacija odabranih projekata u ugovornoj logistici nastavlja se kako je planirano. Naša snažna usredsredjenost na inovativne logističke usluge i strogu kontrolu troškova omogućila je rast dobiti u zahtevnom tržišnom okruženju. Poslovni rezultati prvih devet meseci potvrđuju našu strategiju na tržištu te vidimo da je naša grupa na dobrom putu. S više od 66.000 zaposlenih na 1.000 lokacija i u više od 100 zemalja, Grupa „Kuehne + Nagel“ jedna je od vodećih svetskih logističkih kompanija. Snažan položaj na tržištu postigla je poslovima u pomorskom, avio i drumskom transportu kao i u ugovornoj logistici s jasnim fokusom na pružanju usluga sa dodatom vrednošću pomoću savremene informatičke tehnologije.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.