Ovo je KAMION koji vam može spasiti život

Danski prevoznik Kim Ancker početkom maja postao je vlasnik specijalnog Scania R520 kamiona, koji je između ostalog opremljen i – defibrilatorom.

Tokom 2018. godine, sam Ancker doživeo je incident, kada je vozač koji mu je dolazio u susret izgubio život nakon zastoja srca. Nakon toga, prilikom naručivanja novog kamiona, odlučio je da vozilo opremi defibrilatorom, kako bi pomogao u prevenciji ovakvih nesreća.

– Ovakva oprema može napraviti značajnu razliku, naročito u slabo naseljenim područjima, a kroz koja prolaze mnogi vozači. Najčešće je potrebno više vremena da hitna pomoć stigne do takvih oblasti, ali ako je vozač registrovan kod danske fondacije TrygFonden kao operater defibrilatora, on će odmah dobiti upozoriti putem aplikacije. Brz odgovor je presudan u spašavanju života – rekao je Allan Lassen iz Red-Liv, danskog instituta za pružanje prve pomoći i savetnik Scania Driver Academy.

Kamion koji je danski prevoznik kupio nije poseban samo zbog medicinske opreme. Ovo vozilo ima gotovo sve dostupne sigurnosne sisteme. Opremljeno je sa 8 spoljašnjih kamera čije slike se prikazuju na 3 monitora u kabini, sistemom za “mrtve” uglove, prilagodljivim tempomatom, sistemom upozorenja pri kretanju kamiona… Sve to, čini ga jednim od najsigurnijih kamiona u Danskoj.

Ovog malog prevoznika, inače, u 2018. Dansko udruženje za transport i logistiku prograsilo je transportnim preduzećem godine, pre svega zbog akcija u oblasti sigurnosti.

Kim Ancker pokrenuo je biznis koji nosi njegovo ime 1986. godine, sa suprugom Marianom.

Izvor/foto: scania.com

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.