Držite volan laktovima? Ovog kamiondžiju je to skupo koštalo!

Britanski policajci uočili su tokom nedavne kontrole na autoputu situaciju koja im je privukla pažnju: jedan vozač auto-transportera vozio je –  laktovima! Zvuči smešno? Zatečenom vozaču nije bilo nimalo – kazna za takvo ponašanje, koje se smatra ugrožavanjem drugih učesnika u saobraćaju vožnjom bez propisne kontrole vozila – u ovom slučaju iznosila je čak 2.500 funti!

Policija je kontrolu vršila neobeleženim kamionom, kada su ugledali natovareni auto-transporter čiji je vozač samo laktovima dodirivao volan. Sve to dešavalo se na prometnoj deonici, izvestila je krajem februara Nacionalna uprava Ujedinjenog Kraljevstva za autoputeve.

Iz kamiona su službenici kontaktirali obližnji patrolni automobil kako bi zaustavili kamiondžiju i kaznili ga zbog ugrožavanja drugih učesnika u saobraćaju vožnjom bez propisne kontrole vozila. U slučaju težih vozila, kazna za ovaj prekršaj je 2.500 funti. Vozač je uhvaćen na M40 u blizini grada Gejdona (Gaydon).

Upotreba kamiona omogućava policajcima da iz kabine, sa visine, uoče nebezbedno ponašanje u vožnji, bez obzira na to kakva vozila kontrolišu.

Otkako su 2015. godine pokrenute kontrole uz pomoć neobeleženih kamiona, pod nazivom „Operacija tramvaj“, britanske vlasti su registrovale više od 33.000 prekršaja, saopštila je Nacionalna uprava za autoputeve. Najčešći prekršaji su nevezivanje pojasa (9.962 slučaja) i korišćenje mobilnog telefona za volanom (8.368). U 2.257 slučajeva vozači nisu pravilno kontrolisali svoja vozila.

U slučaju ovakvih prekršaja, posledice po vozače se kreću od upozorenja, preko novčanih kazni, pa sve do pokretanja sudskih postupaka i privođenja.

Kompletan izveštaj britanske policije možete pogledati OVDE.