Kamion bez kabine i vozača na stazi Top Gear – Evo koliko je brz! (VIDEO)

Einride Pod, autonomno električno vozilo dizajnirano u Švedskoj, pokazalo je šta ume na čuvenoj stazi gde trkačke veštine demonstriraju izvođači u legendardnoj automobilskoj emisiji Top Gear. Šta mislite, koliko je brzo išlo?

Einride Pod je zapravo prvi autonomni električni teški kamion koji je vozio krug Top Gear na aerodromu Dunsfold.

Vozilo je postiglo brzinu od 80 km/h za 24 sekunde i lepo i sigurno vozilo tokom svih skretanja, što je samo po sebi impresivno, piše etransport.si.

Električnom kamionu trebalo je 2 minuta i 44 sekunde da završi krug, što ga čini jednim od najsporijih vozila u istoriji Top Gear-a. Poređenja radi, Toyota Prius iz 2012. godine, koju je nekadašnji voditelj Džeremi Klarkson u emisiji često ismevao, vozila je krug 1 minut 41,8 sekundi. Zapravo, od Enride Pod-a bila su sporija jedino vozila koja su „pravili“ domaćini Top Gear-a.

 

Električni kamion Einride Pod može samostalno da vozi ili da se daljinski upravlja na sličan način kao dron. Ovo autonomno dostavno vozilo omogućava održiv i konkurentan prevoz robe, zahvaljujući tehnologiji autonomnog električnog transporta (AET).

Modeli koje sada možete naručiti kategorizovani su kao AET1 i AET2. AET 1 je namenjen za upotrebu u zatvorenim objektima sa unapred definisanim stazama koje su najpogodnije za potpuno autonomni rad. Vozila AET2 mogu se koristiti na isti način kao i AET1, ali s tom razlikom što se mogu voziti javnim putevima i na kraćim rastojanjima, prenosi etransport.si. 

Foto: einride.tech

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.