Evropske cene transporta obaraju REKORDE iz meseca u mesec

Poslednji kvartal 2021. šesti je uzastopni u kojem se beleži porast cena transporta u Evropi, ističe se u poslednjem izveštaju Međunarodne unije drumskih transportera (IRU).

European Road Freight Rate Benchmark indeks dostigao je u poslednjem tromesečju 2021. godine 108.3 poena, što je za 1.1 poen više nego u istom periodu prethodne godine. U izradi Benchmark izveštaja, IRU se po drugi put oslonio na podršku analitičara kuća Transport Inteligence (TI) i Upply.

Širom Evrope, cene rastu u kontinuitetu godinu i po dana, pod uticajem različitih faktora, između ostalog i rastuće cene goriva (na pojedinim evropskim tržištima za oko 25% u odnosu na prethodnu godinu) i akutnog nedostatka vozača.

Novi podaci IRU pokazuju da je Velika Britanija u 2021. najteže pogođena nedostatkom radne snage, te da je u ovoj zemlji bilo čak 100.000 nepopunjenih radnih mesta. Velike cifre su zabeležene i u drugim državama, na primer u Nemačkoj i Poljskoj je nedostajalo više od 60.000 vozača, dok u Francuskoj taj nedostatak iznosi oko 31.000. Nešto manje vozača je nedostajalo u Italiji i Španiji, otprilike po 20.000.

Nedostatak vozača u Evropi, poslednje tromesečje 2021. (Izvor: IRU)

– Nedostatak vozača predstavlja ozbiljan problem u lancima snabdevanjima u evropskim zemljama, u trenucima kada se ekonomije oporavljaju, a potražnja za transportnim uslugama raste. IRU nastavlja s praćenjem i podizanjem svesti o ovom problemu, kao i sa konkretnim potezima i saradnjom sa ključnim interesnim stranama, radi strukturnog rešavanja nedostatka radne snage – rekao je direktor za korporativne poslove u IRU, Vincent Erard.

Očekuje se da će vozarine ostati na visokom nivou u prvom kvartalu 2022. usled jake potražnje, visokih troškova i ograničenih kapaciteta, navodi IRU.

Više informacija o kretanjima drumskog transporta u Evropi možete pronaći OVDE.