Delta Agrar očekuje više od 300 miliona evra prihoda u 2022.

Kompanija Delta Holding ostvarila je u 2021. godini 618,8 miliona evra prihoda, što je rast od 22,3% u odnosu na godinu pre toga. Operativni profit pre oporezivanja (EBITDA) iznosio je 63,03 miliona evra, odnosno 28,8% više nego u 2020. godini.

Najveći doprinos rezultatima Holdinga, kako je saopšteno na godišnjoj konferenciji, dala je kompanija Delta Agrar sa 260 miliona evra (42,3% ukupnih prihoda).

Prema rečima Dejana Jeremića, generalnog direktora ove kompanije plan za sledeću godinu je 307 miliona evra prihoda.

U agrobiznis je, kako je saopšteno, investirano 28,5 miliona evra, uključujući nove zasade jabuka, Dunavku, ali i novu hladnjaču od 12 miliona evra za tretman trešanja, kao i novu sušaru za semenski kukuruz u Somboru od četiri miliona evra.

Jeremić je istakao i da su predvideli poskupljenje đubriva, s obzirom na kretanja na tržištu energenata.

– Očekivali smo da se ovo desi sa đubrivom i na vreme obezbedili dovoljne količine za naše potrebe. Pored toga iskoristili smo to i za kupovinu na berzi i nabavili na vreme oko 30.000 tona veštačkog đubriva, tako da će i to dati doprinos rezultatima kompanije – rekao je Jeremić.

Dodao je i da će u martu prvi u regionu ugraditi antifrost vetrenjače u svojim voćnjacima.

Vetrenjače proizvodi američka kompanija Orchard Rite, a Delta Agrar će istovremeno biti zastupnik za njihove proizvode za područje Srbije. Biće to prvi put u celom regionu da se primenjuje ovakva tehnologija u zaštiti zasada.

Veliki izazov u poslovanju Delta Agrara koji izvozi širom sveta, kako je rečeno, predstavljao je nedostatak kontejnerskih kapaciteta, ali je i on uspešno rešen.

Delta Agrar tradicionalno daje najveće doprinose rezultatima Holdinga. U 2020. je njihov prihod iznosio nešto više od 244 miliona evra.