(FOTO) Prvi Iveco kamion sa pogonom na LNG stigao u Srbiju

Prvi Iveco kamion sa pogonom na LNG stigao je u Srbiju, a kupac je preduzeće DSD Euroline iz Čačka. Iveco je pionir u razvoju i lider po broju isporučenih vozila sa pogonom na gas (CNG i LNG). Kamioni na gas imaju iste performanse kao i oni sa dizel motorom, s tim što manje troše i emituju daleko nižu emisiju štetnih gasova.

Ipak, za veći broj kamiona na gas u Srbiji nedostaje infrastruktura.

– Tek po izgradnji infrastrukture u našoj zemlji očekujemo značajnije prodajne rezultate. Prva LNG stanica treba da se otvori krajem godine. Trenutno, najbliže LNG stanice su u Budimpešti i u Ljubljani – kaže za PlutonLogistics Ivica Milosavljević, predstavnik prodaje Iveco kamiona i dodaje da bi korak napred ka ekološkom pristupu bilo ukidanje putarine za vozila sa pogonom na gas u Srbiji, kao i nekim evropskim državama.

On navodi da bi kamion na gas bio prava alternativa za tradicionalno gorivo, mora biti isto toliko dobar kao i dizel kada su u pitanju performanse, kapacitet korisne nosivosti i višestruka namena. Takođe, mora da garantuje iste ili bolje ukupne troškove vlasništva (Total Cost of Ownership – TCO).

– Mi imamo ovu alternativu. Novi STRALIS NP je prvo vozilo na gas dizajnirano za dugolinijski transport. Ima motor od 460 KS, koji je trenutno najsnažniji na tržištu, ima isti kapacitet korisne nosivosti kao i ekvivalentni kamion na dizel. Sa autonomijom do 1.500 km, može preći rastojanje od Madrida do Frankfurta bez dopune goriva – istakao je Ivica Milosavljević.

ZA NAŠU PLANETU

Gasovi i zagađenja nastali kao posledica efekta staklene bašte, predstavljaju problem koji se ne može zanemariti ili rešiti pomoću starih rešenja. Kako bi se teretni saobraćaj učinio održivim, potrebni su novi standardi.
Na osnovu 25 godina neprestanog napretka, IVECO NATURAL POWER vozila dovode do maksimuma prednosti za životnu sredinu koje ima prirodni gas.

Prirodni gas je najekološkije gorivo za motore sa unutrašnjim sagorevanjem, koje ima brojne prednosti po životnu sredinu:

  • poboljšava kvalitet lokalnog vazduha, skoro eliminišući zagađivače vazduha (-99 % PM, -90 % NMHC naspram ograničenja EURO 6),
  • ublažava globalno zagrevanje znatno smanjujući emisije CO2 (oko -15 % u poređenju sa dizel ekvivalentom, do -95 % sa biometanom),
  •  i drastično umanjuje buku u centru grada i tokom noćne dostave.

Ovo je razlog zašto evropske vlasti podržavaju brzi razvoj mreže za distribuciju gasa, do 2025. godine, sa maksimalnim rastojanjem između benzinskih stanica smanjenim na 150 kilometara za CNG i 400 kilometara za LNG.