Marija Dimitrijević, Gebruder Weiss – Potvrda posvećenosti kompanije zaposlenima i životnoj sredini

Kompanija Gebruder Weiss u Srbiji nedavno je sertifikovala svoje poslovanje u skladu sa ISO:14001 i ISO:45001 standardima. Marija Dimitrijević, Controlling, HSEQ Branch Management Gebruder Weiss Srbija, kaže da je to potvrda ozbiljne posvećenosti kompanije društvenoj odgovornosti – i prema svim svojim zaposlenima i prema okolini u kojoj posluju.

Krajem 2020. godine Gebruder Weiss je postao jedna od kompanija sertifikovana po standardu ISO:14001, koji garantuje da je poslovanje usaglašeno sa domaćim propisima zaštite životne sredine.

– Dobijanje sertifikata standarda ISO:14001 veoma je važno za ekosistem, za našu kompaniju, naše zaposlene i naše klijente. Ovaj sertifikat je dokaz da smo društveno-odgovorna kompanija koja brine, ali i kontinuirano ulaže u očuvanje životne sredine. Klijentima koji se aktivno interesuju za ekološke performanse uliva poverenje da rade sa organizacijom koja promoviše zajedničku ekološku svest, a istovremeno, budi se svest zaposlenih da kroz svoje poslovne aktivnosti ne zagađuju prirodno okruženje i da doprinose stvaranju boljih uslova za život i rad. Posvećenost očuvanju životne sredine uz ulaganje u ekološki prihvatljive pogonske tehnologije u svakodnevnoj logistici pokazuje zašto naša kompanija zauzima vodeću poziciju kada su u pitanju inovativna rešenja za održivi razvoj.

Kompanija Gebruder Weiss je u prethodnom periodu predstavila inovativna rešenja u pogledu zaštite životne sredine, pronalaženjem alternativnih načina za pokretanje vozila, te su sve više u upotrebi kamioni sa pogonom na vodonik i gas. Koji alternativni pogoni se trenutno koriste u Srbiji, i kakvi su planovi kompanije na ovom polju u budućnosti?

– Gebrüder Weiss sledi jasne ciljeve u svojoj dugoročnoj strategiji održivosti – jedan od njih je da emisiju CO2 smanjujemo za 10 procenata svake godine, što planiramo da ostvarimo, između ostalog, i povećanom upotrebom kamiona na alternativni pogon, kao što su električni, na gas ili vodonik. Naša kompanija već koristi nekoliko kamiona na gas u Austriji, Nemačkoj i Srbiji, kao i kamion sa potpuno električnim pogonom u širem području Beča i Graca. Početkom ove godine među prvima smo u svoj vozni park, u filijali Altenrhajn u Švajcarskoj, uveli i kamion čije je pogonsko gorivo tzv. zeleni vodonik. Hyundai XCIENT Fuel Cell štedi čak 80 tona CO2 godišnje, što je i razlog zbog čega ove kamione vidimo kao održivu alternativu ostalim pogonskim tehnologijama koje danas postoje.

Gebrüder Weiss/Stefan Peter

Još jedan novitet u kompaniji je standard ISO:45001, koji definiše zahteve za sistem menadžmenta bezbednosti i zdravlja na radu.

– Dobijanje sertifikata standarda ISO:45001 početkom 2021. godine, koji se dodeljuje kompanijama koje svojim zaposlenima garantuju bezbedne uslove za rad, rezultat je upravo dugogodišnjeg rada i zalaganja kompanije Gebruder Weiss d.o.o. za očuvanje bezbednosti i zdravlja svojih zaposlenih. Cilj ovog standarda je smanjenje i potpuna eliminacija slučajeva povreda zaposlenih, a Gebruder Weiss je kompanija koja je nastoji da kontinuirano unapređuje i održava nivo fizičke, mentalne i društvene bezbednosti radnika svih zanimanja i hijerarhijskih nivoa, kao i da spreči sve potencijalne povrede. Sve opasnosti i štetnosti po bezbednost radnika, koje se mogu javiti, potrebno je predvideti, identifikovati i doneti mere za smanjenje i eliminaciju rizika. Uvek je bolje sprečiti nego lečiti, pa aktivnosti na prevenciji mogućih rizika na polju bezbednosti i zdravlja na radu, nemaju cenu.

Na koji način su zaposleni u kompaniji doprineli sertifikaciji kompanije standardima ISO:14001 i ISO:45001?

– Sa istorijom dugom preko 500 godina, Gebruder Weiss je najstarija logistička kompanija, a može se pohvaliti i time da je jedna od najuspešnijih. Temelj tog uspeha su naši zaposleni, o čijem razvoju, edukaciji i bezbednosti brinemo svakog dana. Ovi sertifikati su potvrda da smo na dobrom putu i da je koordinacija i saradnja svih zaposlenih u kompaniji, kao jedan od glavnih uslova za dobijanje sertifikata, na veoma visokom nivou. U našoj kompaniji, svesni smo da su zajednički trud i zalaganje glavni faktori za rast i razvoj, bilo da govorimo o unapređenju poslovanja, stvaranju bezbednog mesta za rad ili bolje okoline za život.

Koliki je značaj sertifikacije pomenutim standardima, za kompaniju kao konkurenta na tržištu transporta i logistike?

– Standardi ISO:14001 i ISO:45001 pre svega su potvrda ozbiljne posvećenosti kompanije društvenoj odgovornosti – i prema svim svojim zaposlenima i prema okolini u kojoj poslujemo. Doslednost u očuvanju životne sredine i neprekidno ulaganje u zaposlene ključno je za pozitivne rezultate, što potvrđuje i činjenica da smo prethodnu poslovnu godinu završili sa velikim poslovnim uspehom, uprkos situaciji koja je zadesila ceo svet. U skladu sa dosadašnjim trendom neprekidnog rasta, nastavićemo da sa velikom odgovornošću i uz pomoć naših zaposlenih uspešno prevazilazimo sve izazove i na taj način ostanemo na mestu predvodnika na području održivog privređivanja.