Hoće li Švajcarska uvesti potpunu zabranu PRETICANJA za kamione?

Organizacija za zaštitu životne sredine Alpska inicijativa predstavila je svoj plan u tri faze kako bi teretni transport u Švajcarskoj bio klimatski neutralan do 2035. godine. Kako piše trans.info, predlozi su već prosleđeni švajcarskom parlamentu i uključuju, između ostalog, ograničenje brzine za kamione i dostavna vozila na autoputevima i apsolutnu zabranu preticanja za kamione.

Prva faza bi trebalo da bude završena do 2025. godine, a obuhvata dodatna sredstva za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila.

Kako ističu iz Alpske inicijative, nedovoljno razvijena infrastruktura, pored visokih troškova nabavke, predstavlja prepreku transportnim kompanijama da pređu na klimatski prihvatljivije kamione.

Planom je predviđeno i ograničenje brzine za kamione od 70 kilometara na čas umesto sadašnjih 80 kilometara na sat na autoputu. Ograničenje brzine od 90 kilometara na sat trebalo bi da važi i za dostavna vozila na autoputu umesto 120 km/h. Predlaže se i uvođenje zabrane preticanja teretnih vozila na autoputevima.

– Ovom merom Švajcarska bi mogla da uštedi više od 100.000 tona CO2 godišnje i smanji emisiju izduvnih gasova i štetnih čestica za 10% – navodi se u inicijativi.

Predlozi iz druge faze, koja bi trebalo da se realizuje u periodu od 2025. do 2030. godine, dali bi pravni osnov opštinama, gradovima i kantonima da mogu da uspostave zone bez emisija u kojima će saobraćati vozila koja su manje štetna po zdravlje i klimu.

Tri člana odbora Alpske inicijative Isabelle Paskuier-Eichenberger, Christophe Clivaz i Emmanuel Amoos su već predali predloge švajcarskom parlamentu, ali zasada još nije poznato kada će se o njima glasati.

Više detalja o predlozima Alpske inicijative možete pročitati OVDE.