ONE naručio 10 kontejnerskih brodova na metanol i amonijak

Singapurska kompanija Ocean Network Express (ONE) naručila je deset kontejnerskih brodova s pogonom na metanol i amonijak, prenosi Pomorac.hr, pozivajući se na specijalizovane evropske portale. Kako je najavljeno, reč je o brodovima kapaciteta 13.700 TEU. Plovila će biti opremljena posebnim tehnologijama za uštedu energije, a biće isporučena 2025. i 2026. godine.

Portal prenosi da je ONE započeo pregovore i sa brodogradilištima i proizvođačima opreme za implementaciju tehnologije skladištenja ugljenika na brodovima. Kompanija nije otkrila cenu kao ni brodogradilište u kojem će se nova plovila graditi. Zahvaljujući ovim najnovijim porudžbinama, kapacitet flote ONE, inače sedme po veličini brodarske kompanije u sektoru kontejnerskog transporta, preći će granicu od 2 miliona TEU.

Ovom investicijom ONE namerava da proširi testiranje dugoročnih „zelenih opcija“, alternativnih goriva i tehnologija dekarbonizacije. Kompanija će raditi na održivosti pomorskog saobraćaja i nastavlja da ulaže u „zelene tehnologije“. Kao deo svoje strategije, ONE planira da postane ugljenično neutralan do 2050. godine.

Prošlog meseca, ONE je, u saradnji sa dobavljačem goriva Chevron, okončao testiranje biogoriva na kontejnerskom brodu od 4.800 TEU MOL Endovment. Biogorivo korišćeno u testovima je B24, mešavina korišćenog metil estra ulja za kuvanje (UCOME) i brodskog goriva sa veoma malim sadržajem sumpora (VLSFO).

Izvor: Pomorac.hr

Foto: Unsplash, ilustracija