Hotelski račun kao dokaz korišćenja punog nedeljnog odmora van kabine vozila?

Zabrana korišćenja punog nedeljnog odmora u kabini vozila u Španiji stupila je na snagu 21. februara ove godine, a propisani iznos novčane kazne koja se izriče u slučajevima kršenja ove zabrane isti je kao i onaj koji je predviđen u slučaju prekršaja zbog ne korišćenja punog nedeljnog odmora (45h), odnosno 2.000 evra. Nakon manje od mesec dana od stupanja na snagu zabrane, kažnjen je i prvi strani vozač – portugalski.

Prema uputstvu za kontrolu koje je špansko nadležno ministarstvo objavilo u martu, inspekcijski organi su u kontroli zahtevali hotelske račun kao dokaz o korišćenju punog nedeljnog odmora van kabine vozila. Međutim, Evropska komisija je otvoreno odbacila ovakav pristup kontroli.

Početkom aprila Evropska komisija je razmatrala ovo uputstvo španskog ministarstva i ocenila da nema uporište u relevantnom zakonodavstvu Evropske unije – Uredbi (EZ) br. 561/2006. S tim u vezi, Komisija je najavila izradu odgovarajućeg uputstva koje će svi inspekcijski organi slediti prilikom kontrole zabrane korišćenja punog nedeljnog odmora u kabini vozila. Uputstvo će biti objavljeno uskoro i biće upućeno svim državama članicama.

Zbog ovakvog stava Evropske komisije, uputstvo za kontrolu španskog nadležnog ministarstva je izmenjeno:

– Kontrole će se vršiti samo na licu mesta kada je vozilo parkirano.

– Redovni nedeljni odmor u kabini biće kažnjen kao veoma ozbiljan prekršaj – novčanom kaznom od 2.000 eura.

– Ako period odmora ne ispunjava sve zakonske zahteve, neće se smatrati kao odmor.

– Nijedan dokument (hotelski računi, potvrde i sl.) neće biti potreban da bi se potvrdilo korišćenje punog nedeljnog odmora van kabine vozila.

Izvor: Kancelarija Ivanović