Hrvatski „Ricardo“ ulaže 10 mil EUR u nove kamione i logistiku

Kompanija „Ricardo“ iz Darde pokraj Osjeka, jedan od najvećih drumskih prevoznika u Hrvatskoj s voznim parkom većim od 220 vozila, ove godine će kupiti još 50 kamiona. Kako objašnjava Milan Vrdoljak, predsednik Uprave i suvlasnik kompanije, novi tegljači će im stići u tri tranše – 20 do kraja februara, 15 njih u aprilu, a ostatak do kraja juna, prenosi hrvatski „Poslovni dnevnik“.

Ukupna investicija u nove kamione, kao i u proširenje logističko-distributivnog centra u Dardi, iznosiće 10 mil EUR. „Ricardo“ je raspisao konkurs za 70 novih vozača, a zanimljivo je da traže 30 vozača bez radnog iskustva. U toj slavonskoj prevozničko-logističkoj kompaniji objašnjavaju da im se sada hrvatsko tržište zauzima 60% ukupnog prihoda, a izvoz 40%. Najznačajnija tržišta na kojem deluje njihova flota kamiona je zapadna Evropa, odnosno Nemačka, Austrija, Holandija i Belgija.

– Vozimo i po region i istočnoj Evropi, ali to je samo po specijalnim narudžbinama. Nemamo standarne ture po tim zemljama. Rusiju, možemo pokreti ako klijent to traži, ali se za svaki takav posao dogovaraju specifični uslovi – kažu u „Ricard“-u, a prenosi „Poslovni dnevnik„.

Podsetimo, „Ricardo“ je prošle godine kupio „Beljetrans“, kompaniju iz koncerna „Agrokor“, s modernim voznim parkom, posebno u segmentu specijalnih prevoza za potrebe poljoprivredne proizvodnje. „Ricardo“ je, kako procjenjuju u samoj kompaniji, time postali najveći drumski prevoznik u Hrvatskoj, ali i širem regionu. Kompanija je 2014. završila s prihodom od 182 milijuna kuna, a što je rast od 100% u odnosu na 2013.