Inspekcijske službe rade na Kelebiji

 

Foto: carina.rs
Foto: carina.rs

Na sajtu Uprave carina objavljeno je da se čini sve da se obezbedi nesmetano odvijanje prometa robe i putnika na graničnim prelazima na kojima je to u ovom trenutku moguće, s obzirom da su zbog izbegličke krize granični prelaz Horgoš i Horgoš 2 zatvoreni. U skladu sa tim nastojanjem carinska služba je obezbedila prostorije za inspekcijske organe na graničnom prelazu Kelebija i u dogovoru sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine organizovano je da veterinarska i fitosanitarna inspekcija od 17. septembra 2015. godine tokom celog dana budu prisutne na tom graničnom prelazu. Time će se sprečiti nepotrebno zadržavanje robe za čiji je uvoz neophodan pregled i saglasnost pomenutih inspekcija.

Granična veterinarska, kao i fitosanitarna inspekcija će na prelazu Kelebija biti  prisutne od 7 do 19 časova. Zbog tehničkih ograničenja nije bilo moguće organizovati njihovo 24-časovno prisustvo, ali se očekuje da će i pomenuta novina doneti značajno rasterećenje.

Sa kolegama iz ministarstva nadležnog za poslove zaštite životne sredine dogovoreno je i to da svi kamioni koji prevoze pošiljke otpada ubuduće mogu nesmetano da nastave transport preko graničnog prelaza Kelebija, iako im je u dozvolama za prekogranični promet otpada naveden granični prelaz Horgoš. Ove vanredne mere će se sprovoditi dok traje obustava rada na tom  prelazu.

Inače, i dalje je na snazi odluka mađarske strane da zatvori granice na graničnim prelazima Horgoš 1 i 2, kao i na Bačkim Vinogradima, pa se putnički promet odvija preko graničnih prelaza Kelebija, Bajmok i Đala, a promet roba preko carinskih ispostava Kelebija Terminal i Bogojevo.