Veliki pritisak putnika i kamiona na Kelebiju i Bogojevo

kamionski_transport_200213Budući da su mađarski državni organi zatvorili granice na graničnim prelazima Horgoš 1 i 2, kao i na Bačkim Vinogradima, putnički promet je za sada moguć preko graničnih prelaza Kelebija, Bajmok i Đala, a promet roba preko carinskih ispostava Kelebija Terminal i Bogojevo.

S obzirom na to, da će ovakvo stanje, prema najavama granične policije, potrajati i u narednih 48 sati, Uprava carina zajedno sa drugim državnim organima, čini sve da ne dođe do većih problema.

Carinskim službenicima sa drugih, trenutno zatvorenih graničnih prelaza, pojačane su smene na trenutno prohodnim prelazima, kako bi se promet odvijao sa što manje zadržavanja, saopštila je Carina na svom sajtu.

Prema poslednjim informacijama, na Kelebiji se za sada saobraćaj odvija nesmetano, barem kada je u pitanju putnički promet. Što se teretnog saobraćaja tiče, situacija je malo drugačija. Usled ograničenog kapaciteta terminala na Kelebiji zadržavanja kamiona na izlazu iz zemlje su između 5 i 6 sati.

Gužve se stvaraju zbog preusmeravanja saobraćaja sa drugih graničnih prelaza i velikog broja kamiona, koji neprestano pristižu na carinsku ispostavu Kelebija Terminal, tako da se carinjenje odvija uz asistenciju saobraćajne policije. Na carinskoj ispostavi Bogojevo broj teretnih vozila je takođe povećan, kao rezultat preusmeravanja kamiona sa drugih, zatvorenih graničnih prelaza, ali za sada bez većeg zadržavanja, jer su i ovde smene pojačane dodatnim brojem carinskih službenika.

Kako je navela Carina, otežavajuću okolnost predstavlja i činjenica da na nekim prelazima, kao što je Bogojevo, nisu trajno raspoređeni inspekcijski organi čija je saglasnost neophodna pri prometu određenih vrsta roba.

Uprava carina  je navela da čini sve što je u njenoj moći da obezbedi nesmetano odvijanje saobraćaja i sprovođenje propisanih carinskih postupaka na graničnim prelazima na kojima je to u ovom trenutku moguće i u kontaktu sa ministarstvima kojima pripadaju pomenute inspekcije dobila je uveravanja da će na prelaze koji su trenutno pod najvećim pritiskom biti raspoređeni i dodatni službenici inspekcijskih organa.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.