„Istorijsko putovanje“ u Litvaniji: kako za dve nedelje prevesti reaktor od 1.500 tona? (FOTO; VIDEO)

U gradu Klajpeda u noći između 5. i 6. avgusta počelo je „istorijsko putovanje“, kako su Litvanci nazvali transport džinovskog reaktora. Prevoz tereta od 1.500 tona do Orlenove fabrike u Mažeikiaiju na drumskoj ruti dugoj 145 kilometara trajaće skoro dve nedelje.

Ova grdosija je duga 100 metara, 6,5 metara je široka i visoka 10 metara. Reaktor koji u Italiji proizvela Orlen Lietuva (litvanska kompanija za preradu nafte koja pripada poljskom koncernu Orlen) stićiće u fabriku Mažeikiai 18. avgusta. Teret se prevozi noću, rano ujutru i kasno uveče.

Proces transporta reaktora je složen i trajaće oko dve nedelje: on će putovati prosečnom brzinom od 3 km/h, saopštila je kompanija. Treba napomenuti da su na deonicama na kojima će se reaktor transportovati (kroz i oko okruga Klaipeda, Kretinga, Szkuda i Mažeikiai) predviđena ograničenja saobraćaja.

Ovaj teret je jedna od najvažnijih prekretnica u izgradnji Orlenovog novog objekta u Mažeikiuu. Prevoz je organizovala logistička kompanija Mammoet, koja za to koristi platformu sa 88 osovina.

Detaljne informacije o ruti tereta mogu se naći OVDE.

Mnogi građani prate ovaj neverovatni transport i postavljaju snimke na društvenim mrežama, pa se tako na YouTube, ali i na TikToku i Instagramu mogu naći zanimljive objave.

Takođe, i litvanska transporta kompanija TLSC UAB, koja je deo ovog impozantnog projekta, na svojoj Facebook stranici objavila je interesantne fotografije.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.