Italijanski prevoznici najavljuju veliki PROTEST zbog nedostatka parking mesta

Prevoznici u Đenovi pripremaju se za veliki protest 4. marta 2024. usled sve veće zabrinutosti zbog nedostatka parkinga i povećanja putarine na autoputevima.

Protest, koji organizuje sedam udruženja koja predstavljaju vozače kamiona i prevoznike, dolazi u trenutku kada se naziru građevinski projekti koji će uticati na parking mesta za komercijalna vozila, kao i poskupljenja putarina.

Prema navodima portala Transporto Europa, očekuje se da će građevinske aktivnosti, uključujući proširenje luka i aerodroma, dovesti do gubitka više od 400 parking mesta za komercijalna vozila u Đenovi, što će pogoršati ionako tešku situaciju za vozače.

Smanjene mogućnosti parkiranja primoraće vozače da se kreću po urbanim područjima ili da prelaze velike udaljenosti kako bi pronašli odgovarajuće mesto, što će dodatno pogoršati njihove operativne izazove.

Osim toga, kako piše pomenuti portal, vozači kamiona veoma su nezadovoljni i nedavnim povećanjem putarine. Oni tvrde da „poskupljenje podriva beneficije koje su namenjene za podršku kamiondžijama suočenim sa rastućim troškovima“. Upravljač infrastrukture Autostrade per l’Italia na ovaj način želi da anulira naknadu na koju vozači imaju pravo zbog radova na mostu Morandi, poručuju.

Protest pod nazivom „Camion lumaca“ („kamioni puževi“) bi trebalo da krene sa lokacije Ilva 4. marta, što je strateški potez, jer kamiondžije traže da na toj, napuštenoj lokaciji bude izgrađeno namensko parkiralište, sa svim pogodnostima za vozače.

Foto: Unsplash/Gianni Scognamiglio, ilustracija