Povećanje kontigenta ITALIJANSKIH dozvola – Objavljeni rezultati Mešovite komisije

U bilateralnoj razmeni Srbije i Italije dominira drumski saobraćaj, a dalje jačanje trgovinskih odnosa dve zemlje važan je preduslov za povećanje obima drumskog prevoza, istaknuto je na sastanku Mešovite komisije za međunarodni drumski prevoz putnika i stvari Srbije i Italije, koji je održan u Privrednoj komori Srbije 6. i 7. jula.

Da bi se zadovoljile potrebe prevoza tereta u tekućoj godini na teritorijama dve zemlje, dogovoreno je da se, pored već dodatno razmenjenih dozvola, recipročno razmeni još 2.000 tranzitnih dozvola za EURO 6 vozila, 1.000 bilateralnih dozvola za EURO 6 vozila i 1.000 b za RR.

Na sastanku je istaknuto da se prevoz putnika obavlja bez većih problema kada je reč o prevozu putnika na redovnim linijama i u tranzitu.

Takođe, razgovarano je o problemima sa kojima se suočavaju srpski prevoznici prilikom obavljanja prevoza između dve države kao što je pitanje obaveze unošenja carinskog pečata na italijansku dozvolu za prevoz stvari, imajući u vidu da je ista prethodno već poništena popunjavanjem datuma ulaska i predviđenog datuma izlaska iz Italije, kao i u vezi sa naplatom ZTL BUS Tariffe, koja se naplaćuje pri ulasku autobusa u gradove koji su turističke destinacije.

Delegaciju Republike Srbije predvodio je Damir Ledenčan, načelnik Odeljenja za međunarodni transport u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a delegaciju Republike Italije Donatela Orlandi, šef odseka za prevoz tereta, Ministarstvo za infrastrukturu i održivu mobilnost. Članice delegacije Srbije bile su i Milica Dubljević, sekretarka udruženja i Vesna Đorđević, viša savetnica u Udruženju za saobraćaj PKS.

Dogovorene dozvole i za 2023. godinu

Za 2023. godinu dogovorena je razmena ukupno 22.300 dozvola za bilateralno-tranzitni prevoz stvari i to raspodeljenih na sledeći način:

 • 13.200 bilateralnih dozvola od čega
 • 6.000 dozvola za tranzit od čega:
  4.000 tranzitnih dozvola „koje važe za ekološka vozila najmanje Euro V uz sertifikat CEMT”
 • 3.100 bilateralnih dozvola (koje važe samo za vozila koja koriste kombinaciju vozila – vučnog sredstva iz jedne strane ugovornice i poluprikolice registrovane u drugoj strani ugovornici, uz mogućnost zamene poluprikolice na povratku) od čega:
  2.100 bilateralnih dozvola „koje važe za ekološka vozila najmanje Euro V uz sertifikat CEMT”
  50 bilateralnih dozvola koje važe za sve Euro kategorije;
  6.000 bilateralnih dozvola „koje važe za ekološka vozila najmanje Euro V uz sertifikat CEMT”
  7.150 bilateralnih dozvola ,,koje važe za ekološka vozila najmanje Euro VI uz sertifikat CEMT”
  2.000 tranzitnih dozvola ,,koje važe za ekološka vozila najmanje Euro VI uz sertifikat CEMT”
  1.000 bilateralnih dozvola „koje važe za ekološka vozila najmanje Euro VI uz sertifikat CEMT”.

Izvor: Privredna komora Srbije, Udruženje za saobraćaj 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.