Kako će problemi sa EU satelitom uticati na rad novih pametnih tahografa?

Evropska komisija će privremeno modifikovati uredbu o novim pametnim tahografima zbog kašnjenja u pružanju nove usluge satelitskog navigacionog sistema Galilleo, koja se odnosi na autentifikaciju podataka, pišu evropski portali.

U okviru Paketa mobilnosti, Evropska komisija je propisala da od avgusta 2023. godine u nova teška teretna vozila uvede novu verziju pametnog tahografa pod nazivom Smart Tahograf 2 ili SMT2 (tahografi druge generacije), čija je suštinska karakteristika da automatski beleži prelaske granice.

Da bi to uradio, SMT2 mora biti spreman da „autentifikuje signal sa Galileo satelita čim novi Galileo sistem proradi“. SMT2 će stoga zavisiti od nove Galileo usluge (OSNMA = Galileo Open Service Navigation Message Authentication). Ona, međutim, na kraju neće biti dostupna pre decembra 2023.

Shodno tome, novi tahografi će moći da koriste pomenutu autentifikaciju najranije u aprilu 2024. godine.

Evropska komisija će stoga predložiti amandman, čije se usvajanje očekuje u martu 2023. Ovim amandmanom, novi tahograf („prelazni tahograf“) će raditi kao da postoji potvrđeni signal, kako bi se sprečilo da vozač primi upozorenje. Novi tahograf će automatski snimati granične prelaze, kako je i planirano. Ovi snimci će biti dobro prepoznati od strane kontrolnih organa (uprkos odsustvu formalne autentifikacije). Za prevoznika i vozača se, dakle, trenutno ništa ne menja zbog kašnjenja, piše francuski portal auto-infos.fr. 

Međutim, prema Evropskoj komisiji, prevoznik će morati da obezbedi da se softver „privremenog tahografa“ ažurira kada nova usluga Galileo (autentifikacija) bude dostupna. Troškove za ovo, koji bi prema nezvaničnim pretpostavkama mogli da iznose oko 10-20 evra, snosiće transportno preduzeće, piše auto-infos.fr.

I portal trans.info objavio im je da je Evopska komisija potvrdila da će nova Galileo usluga biti odložena do 2023, kao i da će prelazna mera biti blagovremeno usvojena, kako bi se omogućio rad nove generacije pametnih tahografa u propisanom roku.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.