Kamioni pod kamerom i „pod lupom“ – Šta donose nova pravila o TEHNIČKOM PREGLEDU vozila

Zagledanje “svake sitnice”, usporavanje procesa, pa posledično i više cene – ovako na novi pravilnik o tehničkim pregledima, koji je u primeni od 5. jula, uglavnom gledaju kako vlasnici putničkih, tako i teretnih vozila. Od tog datuma počelo je i snimanje kompletnog toka provere ispravnosti, što je smanjilo broj linija koje obavljaju tehničke preglede, budući da nisu svi stigli da se opreme kamerama na vreme, kao ni da se naviknu na ovaj model rada.

Iako se svi slažu da je bezbednost prioritet, prevoznici su stava da dobar deo nedostataka – zbog kojih poslednjih dana kamioni „padaju“ na tehničkom pregledu, nije “iz ove kategorije”. U Poslovnom udruženju Međunarodni transport smatraju se trenutno primenjuju nerealno visoki zahtevi za stavke koje ne utiču na bezbednost.

– Naravno da svako vozilo mora da bude ispravno i naravno da svaki prevoznik to želi – i zbog bezbednosti u saobraćaju i zbog toga jer zna će ga kontrolisati i u svakoj drugoj zemlji. Sada ih sa tehničkog pregleda vraćaju zbog besmislenih sitnica – svetlo na tablici, levo mačije oko na poluprikolici, naprsnuće blatobrana… Ovim se vozač i njegovo radno mesto-vozilo stopiraju u radu, jer ponovo moraju da dođu nakon ispravke ovakvih “nedostataka”. Često nema termina pa se izgubi još jedan ili dva dana. Ovo u međunarodnom saobraćaju znači gubitak jednog obrta-ture – navodi Aleksandar Spasić, generalni sekretar Pumedtrans-a za PlutonLogistics.

Po našem mišljenju, takvi nedostaci ne mogu da budu razlog da se “padne” na tehničkom pregledu. Za to se vozilo šalje na otklanjanje, umesto što ponovo dolazi na liniju da se proveri da li je zamenio svetlo na tablici i gubi vreme, umesto da je na putu i da radi.

Ovakav način provere ispravnosti vozila produžio je vreme potrebno za proceduru, pa je značajno smanjen broj tehničkih pregleda koji mogu da se urade u jednom danu, što je, navodi, dovelo do toga da cene skoče za 20-30%.

– Za vučno ili priključno vozilo, prema našim informacijama treba oko 1,5h vremena, pa se za jednu smenu može da uradi 5 ili 6 pregleda, umesto ranijih 10.

Naš sagovornik smatra da je do ovakve situacije i nepotrebnog detaljisanja došlo zbog nedovoljno razjašnjenja Ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno nedovoljno uputstava linijama tehničkih pregleda šta je tehnička neispravnost vozila zbog koje ono treba da bude “vraćeno”.

– Mislim da su i tehnički pregledi u strahu da će biti kažnjeni i zatvoreni zbog eventualnih propusta i da su stoga kriterijumi ovakvi. Video-nadzor je i kod njih stvorio dodatnu napetost, iako to ne bi trebalo da bude slučaj – sa kamerama ništa nije promenjeno, one su samo zamenile slikanje koje je ranije bilo aktuelno.

Pixabay.com/stux

Dodaje da se očekuje sastanak u MUP-u u narednom periodu, kako bi se razgovaralo o tome kako će se situacija dalje odvijati.

Iz Poslovnog udruženja drumskog transporta Srbijatransport ističu da su troškovi posebno uvećani za autobuske prevoznike, koji na autobusima moraju da vrše tehničke preglede 2 puta godišnje, a kod organizovanog prevoza dece i mnogo češće. Tako troškovi i izgubljeni dani rada postaju veoma veliki problem, navode. „Uvođenjem novih mera i procedure koje imaju za cilj unapređenje bezbednosti u saobraćaju se ostvaruju određena postignuća i benefiti za društvo, te je opravdano da se razmotre mogućnosti subvencija koje će umanjiti troškove poslovanja prevoznika“, dodaju u tom udruženju.

U Nacionalnoj asocijaciji tehničkih pregleda pak ističu da su vlasnici vozila olako shvatili promene i da se uvođenjem ovakvog načina rada direktno utiče na ispravnost i bezbednost voznog parka u Srbiji. Vlada Marinković, predsednik Upravnog odbora NATEP-a, navodi da najveći broj problema nastaje zato što se na tehnički pregled dolazi sa očiglednim nedostacima na vozilu.

Neophodno je da se pre odlaska na proveru otklone nedostaci koji su vidljivi i samim vlasnicima vozila, da ne padali zbog, kako kažu, “trivijalnih stvari”. Pošto neće moći da reše nedostatke za 3 dana, moraće da plaćaju nov tehnički pregled, kaže Marinković za PlutonLogistics.

– Nije suština u promeni cene, nego u promeni odnosa – to je nešto što je najočiglednije. Smatram da, kada govorimo o teretnim vozilima, cena tehničkog pregleda predstavlja zanemarljivu stavku u kalkulaciji svih troškova. Da ne govorimo o šteti koju neispravno vozilo može da izazove ili o kazni koju bi prevoznik za svaku neispravnost koja se kod nas uvidi, morao da plati u inostrastvu, budući da se većina njih bavi međunarodnim prevozom.

Komentarišući činjenicu da je evidentno došlo do usporenja procedure, ali i smanjenja broja linija koje uopšte rade u Srbiji, Marinković kaže očekuje da se situacija stabilzuje tokom narednih nedelja, te da je istina da su sada sve strane u periodu prilagođavanja – kako imaoci vozila tako i sami tehnički pregledi.

– Sada smo na neki način u tranziciji i tačno je da kod dela tehničkih pregleda ima “ukočenosti”, navikavanja na korišćenje kamera itd. Potrebno je vreme da se svi naviknemo i prilagodimo, ali ne očekujem da će to dugo trajati. Naravno, jasno je da je deo odgovornosti i na samim tehničkim pregledima koji nisu na vreme nabavili opremu ili se nisu dovoljno pripremili. Verujem da će se situacija stabilizovati u narednih nekoliko nedelja.

Iz NATEP-a ističu da su prevoznici dobili olakšavajuću okolnost, imajući u vidu da im je odobreno odlaganje primene propisa o obaveznoj kontroli pneumatskih priključaka i merenju ovalnosti kočnica, na dve godine.

– Te stavke se gledaju, ali zasad nisu uslov za neprolazak na tehničkom pregledu. Prevoznici imaju mogućnost da u naredne dve godine sve provere i pripreme svoja vozila.